//

Щороку внаслідок переслідування гине 150 000 християн

На півночі Нігерії ісламське військове угрупування «Боко Харам» проводить кампанію релігійної зачистки супроти християн. Їх фанатики вдаються до різного роду звірства, в тому числі б’ють мачете вагітних християнських жінок та молодих дівчат.


На жаль, ця інформація є доступною не для всіх. Сьогодні є найбільш переслідуваною релігійною групою на Землі. Саме тому на початку ХХІ століття захист переслідуваних християн мав би стати визначальним у боротьбі за релігійну свободу і права людини загалом.


Для представників західного світу, які впродовж довгого періоду звикли вважати християн гнобителями, а не пригнобленими, можуть виглядати сумнівними і вражаючими такі статистичні дані:


- Відповідно до даних «The Pew Forum», християни піддаються переслідуванню у 133 країнах, що становлять дві третіх усіх націй світу;


- Міжнародне товариство із захисту прав людини, світська організація з осідком у Німеччині, оцінює, що 80% усіх актів релігійної дискримінації у світі спрямовані проти християн;


- Близько 150 тисяч християн вбивають щороку за їх віру, – повідомляють католицька організація «Допомога Церкві в потребі» та протестантська організація «Open Doors».


Ці дані конкретизуються в численних історіях християн, котрі заплатили найвищу ціну – своє життя – впродовж минулого року. До їх числа входять: мексиканка Мері-Елізабет Кастро, католичка-мирянка і блогерка, яку вбили в вересні минулого року за викриття діяльності нарко-картелів; сестра Вальса Джон із Згромадження Сестер Милосердя Ісуса і Марії, вбита в Індії за те, що захищала бідних племінних мешканців від інтересів гірничо-будівельної компанії; та Шахбаз Бхатті, католик і єдиний християнин в пакистанському уряді, вбитий за протистояння горезвісному закону про богохульство в цій державі.


Швейцарський кардинал Курт Кох, глава Папської Ради сприяння єдності християн, запропонував «Екуменізм мучеників» як нову основу для єдності, враховуючи той факт, що сьогодні кровопролиттю піддаються усі християнські церкви. Захист цих християн не є якоюсь парафіяльною схильністю чи відновою поняття «Церкви войовничої». Переслідувані християни сьогодні займають таке ж місце, як у 1970-их займали радянські євреї чи жертви апартеїду в Південній Африці в 1980-их роках – бо саме їх страждання є найсильнішими.


За матеріалами National Catholic Reporter