//

Бенедикт XVI: Фундаменталізм – це фальсифікат релігії

Як і щоразу під час міжнародних Апостольських подорожей, на борту літака, що летів до Лівану, Папа Бенедикт XVI відповів на запитання журналістів, які його супроводжували. Під час прес-конференції мова йшла про діалог з Ісламом, «арабську весну», побоювання щодо становища християн у Сирії та всьому Близькому Сході, про підтримку, яку їм можуть надати Церкви Заходу.

 

«Ніхто ніколи не радив мені відмовитися від цієї подорожі, і я ніколи не роздумував над цим, бо знаю, що коли ситуація ускладнюється, то тим більше потрібно запропонувати знак братерства, підбадьорення та солідарності», – сказав Святіший Отець, підсумовуючи свої відчуття, з якими вирушив у цей візит, серед завдань якого є «заохотити до діалогу та миру всупереч насильству, та спільно шукати розв’язки для вирішення проблем».

 

Відповідаючи на запитання про діалог з Ісламом, зокрема сьогодні, на фоні зростаючого екстремізму, Папа підкреслив, що «фундаменталізм завжди є фальсифікацією релігії», яка, натомість, закликає поширювати Божий мир. Отож, завданням Церкви та релігій, за його словами, є «очиститися від цих спокус, просвічувати сумління та прикладатися до того, щоб кожен мав ясний образ Бога», з чого випливає заклик до взаємної пошани, адже кожен є «Божим образом».

 

Бенедикт XVI також наголосив на важливості толерантності, без якої, як він сказав, не існує справжньої свободи. Говорячи про «арабську весну» та риску для виживання християн, які є меншиною в цьому регіоні, Святіший Отець підкреслив, що прагнення більшої демократії, свободи та співпраці, саме в собі, є чимось позитивним, є «прогресом», який, однак, може зростати лише у спільному прийнятті та виконуванні окреслених правил. Слід докласти всі можливі зусилля для того, – зазначив він, – щоб «поняття свободи, прагнення свободи йшло у вірному напрямку, не забуваючи толерантності та примирення, які є фундаментальними елементами самої ж свободи».

 

Щодо ситуації в Сирії, Святіший Отець підкреслив, що потрібно застосовувати усі можливості, щоб сприяти завершенню війни та насильства. Існує небезпека, що християни залишать ці землі, хоча, зауважив він, біженцями є також і мусульмани. Завданням Церкви, як неодноразово повторював Папа, є поширювати послання миру, старатися пояснювати, що насильство не розв’язує проблем, у цьому контексті важливим є також завдання журналістів. Тому Бенедикт XVI закликає до того, що «замість імпортувати зброю, що є тяжким гріхом, ми повинні імпортувати ідеї, мир, винахідливість, приймати інших з їхніми відмінностями, вчиняти видимою взаємну пошану між релігіями, пошану до людини, як Божого творіння, любов до ближнього, як фундаментальний елемент усіх релігій».

 

На думку Папи, допомогти братам на Близькому Сході можуть і повинні християни Заходу. І йдеться не тільки про матеріальну підтримку. Потрібно також впливати на громадську думку, заохочувати політиків до конкретних кроків на користь миру. «Видимі жести солідарності, дні прилюдної молитви, можуть принести реальний результат», – сказав Бенедикт XVI.

 

Джерело: Радіо Ватикан