//

Вінніпег – місто трьох католицьких катедр

У Вінніпезі – місті-столиці канадської провінції Манітоба – розташовані три католицькі катедри, які відображають багату релігійну та культурну спадщину Манітоби.


Катедра Св. Марії Архиєпархії Вінніпегу для переважно англомовних католиків латинського обряду розташована поблизу Конференц-центру Вінніпегу, в центрі міста. Храм був освячений в кінці ХІХ століття. Зовнішній вигляд цього храму спростовують деякі сучасні твори мистецтва в інтер’єрі, як наприклад, купіль для Таїнства Хрищення в задній частині церкви та скляна панель, на якій зображено хрищення Ісуса, і через яку можна побачити головну наву храму.


Архиєпархія Св. Боніфатія служить для місцевих франкомовних католиків. Часто при згадці про цей храм люди вимальовують собі в уяві вражаючий французький фасад в романському стилі. Однак за ним розташована сучасна будівля ХІХ ст. Твори мистецтва у храмі є просто вражаючими і відображають літургійне, культурне та історичне коріння цієї землі, сягаючи корінних народів та французьких дослідників.

 

Дизайн катедри, побудованої у 1970-ті роки, розробив Етьєн Ґабурі. Для своїх праць він використав сучасні зображення, в тому числі і для вікон, які зображають Стації Хресної Дороги, що складають більшість бічних стін. Його вітраж Тайної Вечері, розміщений над входом до головної нави, є трьохвимірним явищем.

 


У Вінніпезі знаходиться також і Архиєпархія Української Греко-Католицької Церкви. Катедра Свв. Володимира і Ольги сповнена східних символів та ікон. Дизайнером вітражів на вікнах був канадський митець українського походження Лео Мол (Леоні́д Григо́рович Молодожа́нин). Численних відвідувачів храму найбільше вражає прикрашений золотом іконостас.

 

 

 

 


За матеріалами Catholic News Service