//

Глава УПЦ в Канаді: Церкви Північної Америки можуть стати прикладом для України

Католицька і Православна Церкви Канади і Сполучених Штатів можуть стати прикладом для Церков в Україні, – вважає Глава Української Православної Церкви в Канаді, Митрополит Юрій Каліщук.  Звертаючись до членів Синоду Єпископів УГКЦ на зустрічі 10 вересня, він зазначив, що «очевидно, наш Бог благословляє нас і допомагає розвивати наші відносини на краще».


«Ми молимось за те, щоб в Україні розвивалось таке ж ставлення», – зазначив Митрополит Юрій на зустрічі з Синодом. Він розповів єпископам УГКЦ, що католицьким і православним єпископам Північної Америки вдалося подолати ту «ворожість», яка раніше була характерною для відносин між їх Церквами, і тепер вони перейшли до співпраці. «В Україні необхідно пройти такий же процес», – вважає він.


На думку Митрополита Юрія, однією з головних проблем в українській ситуації є примусове об’єднання Української Православної Церкви із Московським Патріархатом Російської Православної Церкви у 1940-му році. Вибір Віктора Януковича, члена УПЦ МП, на посаду президента України у 2010 році лише підсилив напругу між православними, вірними Москві, і тими, що підтримують незалежність Православної Церкви в Україні.


Як зазначив глава УПЦК, УПЦ МП є єдиною Церквою, яку канонічно визнає Екуменічний Патріархат Константинополя. Тому, наприклад, коли Патріарх Філарет УПЦ КП у квітні відвідував Канаду, Митрополит Юрій не зустрічався з ним. «Наді мною теж є влада», – пояснив Митрополит, посилаючись на екуменічного патріарха. – «Я є частиною православної спільноти, а Патріарха Філарета не визнають патріархом, тому я не міг з ним зустрітись».


Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, розповів Митрополиту Юрію, що в Україні він дуже часто опиняється у такій делікатній ситуації. Йому доводиться мати справу із лідерами трьох Православних Церков України (УПЦ МП, УПЦ КП і УАПЦ). І кожного разу, коли він спілкується із кимось із неканонічних Православних Церков України, «відразу з Москви до Риму йде лист», в якому запитують, чому Українська Католицька Церква співпрацює з ними.


«Прямим чи непрямим чином… я завжди виходжу певним посередником між Православною і Римо-Католицькою Церквами», – зазначив Блаженніший Святослав.


Як підкреслив Глава УГКЦ, він, як і його попередник кардинал Любомир Гузар, вважає, що «ми можемо і маємо бути посланцями усієї Київської Церкви» (тобто усіх Східних Церков України).


Православний Митрополит Юрій та римо-католицький Архиєпископ Вінніпегу Джеймс Вайсґербер подякували членам Синоду Єпископів УГКЦ за запрошення на відкриту сесію Синоду та Божественну Літургію напередодні.


Архиєпископ Вайсґербер, колишній глава Конференції католицьких єпископів Канади, зазначив, що «інколи складається враження, що через те, що Римо-Католицька Церква є настільки великою, Їй нема чого вчитись від когось іншого. Однак це велика помилка. Часто найменші можуть говорити про найважливіше», – зазначив він.


Нагадаємо, що у Вінніпезі триває закрите засідання Синоду Єпископів УГКЦ, що завершиться 16 вересня.


За матеріалами The Catholic Register