//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (03.09. –09.09.)

Понеділок. Стурбований занепадом використання латинської мови в Католицькій Церкві, Папа Бенедикт XVI планує заснувати ватиканську академію, покликану вдихнути в цю мертву мову нове життя.

 

Францисканський місіонер, який очолював роботу над першим повним  перекладом Біблії на китайську мову, буде беатифікований 29 вересня в ході церемонії, яка відбудеться на його  батьківщині - острові Сицилії.

 

Вівторок. До Святішого Отця Бенедикта XVI з візитом ad limina Apostolorum прибуло 37 колумбійських єпископів. 11 з них Папа уже прийняв на приватних аудієнціях. У контекст цього візиту вписується недавнє оголошення про розширення діалогу між урядом і лівими бойовиками з Революційних збройних сил Колумбії. Кілька владик поділились із ЗМІ своїми приємними враженнями від зустрічі з Понтифіком. «Папа підтримує нашу країну, розглядаючи можливість відвідати наступного року міста Калі та Барранкілья», – сказав Архиєпископ Moнсальве.

 

4 вересня Бенедикт ХVI призначив помічником секретаря Папської ради сприяння християнській єдності о. Андреа Пальмієрі.

 

Середа. В середу, 5 серпня, на загальній аудієнції, яка уже відбулась в Залі Павла VI у Ватикані, Папа говорив про молитву, яка описана в Одкровенні св. Івана. Понтифік пояснив, що в першій частині Одкровення, молитва спільноти віруючих представлена в трьох фазах. Перша - це діалог між суспільством і лектором. Віруючі наповнюються радістю й ентузіазмом, коли чують ім'я Ісуса Христа, а своїм «амінь» закінчують гімн прославлення Господа. «Ці рядки навчають нас, що наша молитва, яка часто є проханням, має бути перш за все прославленням Бога за Його любов, за дар Ісуса Христа, який приніс нам силу, надію і спасіння», - сказав Бенедикт XVI. Папа розповів, що в другій фазі молитви поглиблюються відносини з самим Ісусом Христом. Нарешті в третій частині першого фрагменту Одкровення, лектор пропонує спільноті послання в якому сам Ісус говорить від першої особи. Він звертається до семи Церков, підкреслюючи їх достоїнства і недоліки, і одночасно закликаючи їх до навернення. Бенедикт XVI зазначив, що постійна молитва сприяє нашому наближенню до Бога і дозволяє Йому увійти в наше життя, керувати ним, наповнити радістю і миром. «Чим більше ми дізнаємося, любимо і наслідуємо Ісуса, тим більше відчуваємо потребу зупинитися і молитися з Ним, отримуючи спокій, надію і силу для нашого життя», - сказав Понтифік.

 

5 вересня Бенедикт ХVI привітав учасників ХХ Міжнародної екуменічної конференції про православну духовність, яка почалася в монастирі в Бозе, на півночі Італії, на тему: «Людина захисник створіння».

 

Компанія «Renault» подарувала Святішому Отцеві електричний автомобіль «Kangoo» білого кольору для поїздок по літній резиденції у Кастель-Гандольфо. Це вже третій «зелений» автомобіль у Ватикані. В середу Папа вже здійснив першу поїздку на новому авто від вертолітного майданчика у Кастель-Гандольфо, через сади, до свого палацу. Як повідомляється на сайті компанії «Renault», вартість такого авто становить 15 900 євро ($20 000).

 

Глава ліванської шиїтської організації та політичної партії «Хізбалла» оголосив про те, що вітає запланований на цей місяць візит Папи Бенедикта XVI до Лівану та додав, що його партія братиме участь у всіх етапах цього візиту.

 

Четвер. 6 вересня Бенедикт XVI прийняв вірчі грамоти нового посла Литви при Святому Престолі Ірени Вайшвілайте.

 

П’ятниця. У Римі з 2 по 15 вересня проходить семінар для єпископів, що діють на місійних територіях, і які були висвячені протягом минулих двох років. У п’ятницю 7 вересня 2012 р., Вселенський Архиєрей Бенедикт XVI зустрінувся з нововисвяченими єпископами. Папа особливо наголосив на потребі поширювати віру, звіщаючи Євангеліє спасіння, та відзначив абсолютну першість, яку має завдання євангелізації.

 

7 вересня, у гарнізонному храмі Свв. Апп. Петра і Павла у Львові з неофіційним візитом побував Апостольський Нунцій в Україні  Архієпископ Томас Едвард Ґалліксон. Архієпископ Томас був вражений духовністю львів’ян. Коли б він не заходив у храм, у ньому завжди молилися люди. На згадку про головну військову святиню Львова о. Степан Сус подарував Апостольському Нунцію гравюру із зображенням церкви.

 

Субота. 8 вересня Бенедикт XVI зустрівся з учасниками XXIII Міжнародного маріологічного конгресу, який проходить 4-9 вересня в Римі. Папа зазначив, що тема форуму «Маріологія починаючи від II Ватиканського Собору», є дуже своєчасною, адже саме зараз Церква відзначає 50-річчя цієї великої події.

 

У суботу Папа Бенедикт XVI прийняв на аудієнції представників римської Спільноти Св. Егідія. Серед них був засновник цієї відомої католицької організації, що задіяна в суспільному діалозі, професор Андреа Ріккарді. Аудієнція була пов’язана із Світовою зустріччю заради миру, яка в неділю розпочалася в Сараєво і організатором якої є Спільнота Св. Егідія. На цій трьохденній зустрічі (9-11 вересня) зібралися представники світу політики, а також різних релігійних деномінацій із понад 60 країн.

 

Увечері цього ж дня Бенедикт ХVI надіслав спеціальне відеопослання до учасників ініціативи «Десять площ для десяти заповідей», яка відбулася на Народній площі в Римі, на тему: «Коли любов дає сенс життя». Організатором цієї зустрічі є рух «Онова в Святому Дусі» у співпраці з Папською Радою з нової євангелізації та Конференцією Єпископів Італії. Такі зустрічі відбуватимуться в інших містах Італії під час Року віри, який оголосив Папа.

 

Координатор візиту Папи Бенедикта ХVI до Лівану, отець Маруан Табет, повідомив, що не тільки християни, але також і мусульмани чекають візиту Папи. Він зазначив, що в нічному молитовному чуванні, яке відбудеться 12 вересня в Бейруті, візьмуть участь представники обох релігій. Для розважань в ході цієї зустрічі будуть запропоновані тексти з Біблії і з Корану. «Мене по-справжньому вразило, коли я почув по телефону мусульманських лідерів. Вони запитували, яким чином можуть допомогти зробити візит Папи більш успішним», - розповів координатор подорожі  Папи в Лівані. Єгипетський коптський єпископ Кірилас Вільям зазначив, що візиту Понтифіка з великою радістю очікують і христини Єгипту. Владика сказав: «Близький Схід переживає важкий момент і візит Папи нас зміцнить, принесе спокій і надію, а також віру в те, що ми не одні, що вся Церква думає про нас і нас підтримує.»

 

Сьогодні Європа є дуже слабкою з погляду культурної самобутності. Вона не може протистояти світові, і це в той час, коли він потребує наших цінностей, – вважає о. Альдо Джордано, постійний спостерігач Святого Престолу при Раді Європи. Він зазначає, що сьогоднішня молодь – це діти того покоління, яке першим відмовилося від традиційних цінностей. Відповідно до цього наша молодь росте у порожнечі й вже не має живого зв’язку з тим, що сформувало європейську ідентичність. У такому стані молодь не зможе вести діалогу з іншими культурами. Це дуже небезпечно, тому що аксіологічна порожнеча рано чи пізно буде чимось наповнена – застерігає о. Джордано.

 

Неділя. Традиційно, у неділю перед проказуванням молитви «Ангел Господній» Святіший Отець виголосив повчання. Цього разу Папа присвятив свою катехизу «маленькому»,  але «дуже важливому» слову, яке у своїй суті підсумовує усю благовість і усі Христові діла - «effatà», що означає «відкрийся». Бенедикт ХVI вказав на два аспекти зцілення глухонімого: йому відкрились уста і вуха, але також відкрилось і його «серце» - внутрішній центр людини. «Звертаємося тепер в молитві до Пресвятої Марії», – сказав на завершення Папа, вказуючи на те, що «з причини Своїх особливих взаємин з Втіленим Словом, Марія є повністю “відкритою” на Господню любов, Її серце є в постійному слуханні Його слова. Нехай же Її материнське заступництво здобуде для нас ласку щоденно досвідчувати у вірі чудо “effatà”, щоб жити у сопричасті з Богом та ближніми», – побажав Бенедикт XVI.

 

Після проказування молитви «Ангел Господній» разом з численними прочанами, Папа Бенедикт XVI, вітаючи присутніх деякими найбільш поширеними у світі та Церкві мовами, своє привітання французькою мовою присвятив вже недалекій Апостольській подорожі до Лівану. Святіший Отець побажав усьому Близькому Сходу миру. З окремим привітанням Папа також звернувся до паломників із Казахстану та України.

 

Пропонуємо ознайомитись із програмою прямої трансляції візиту Римського Архиєрея до Лівану.

 

До вашої уваги текст послання Святішого Отця на поховання кардинала Карло Марії Мартіні.