//

Кардинал Анджело Содано відвідав греко-католицький храм в Караганді

8 вересня 2012 року Декан Колегії Кардиналів, колишній Держсекретар Ватикану Кардинал Анджело Содано відвідав греко-католицький храм в Караганді, в часі свого перебування в Казахстані, як Папський Легат на посвячення нової римо-католицької катедри в цьому шахтарському місті.

 

У храмі гостя зустрічала численна греко-католицька громада. Діти та молодь були вбрані у вишиті сорочки, дівчата тримали коровай та квіти для Кардинала. Вітав Папського Легата Апостольський Делегат для греко-католиків в Казахстані та Середній Азії о. Василій Говера. У привітальному слові виголошеному італійською мовою о. Василій пригадав попередній візит Кардинала Содано, який відбувся в травні 2003 року, в часі якого він також відвідав греко-католицьку громаду, яка молилася в той час в невеликій каплиці, біля якої вже були поставлені фундаменти нового храму. Через два роки в 2005 році новозбудований храм був освячений Кардиналом Ігнатієм Мусою Даудом, Префектом Конгрегації для Східних Церков.

 

Отець Василій наголосив, що даний храм є символом воскресіння Греко-Католицької Церкви, яка провела 43 роки у підпіллі та переслідуванні, після чого вийшла з катакомб до релігійної свободи. Вказавши на зібраних людей отець Василь зазначив, що всі ці зібрані вірні: старші, молодь та діти є плодом віри та страждання наших мучеників, адже в часі сталінського режиму на території Казахстану в тюрмах та концентраційних таборах опинилися три греко-католицьких єпископи, біля 300 священиків та тисячі вірних. Після цього настоятель парафії попросив Кардинала Содано прийняти згідно української традиції скромні дари: хліб, сіль та квіти, які є символом нашої любові та вірності Наступникові Петра, якого представляє Кардинал Содано, як Папський Легат та уділити усім присутнім та всій Греко-Католицькій Церкві у Казахстані Апостольське благословення.

 

Пройшовши на амвон Кардинал Содано звернувся до всіх зібраних у храмі. Декан Кардинальської Колегії висловив своє задоволення, що в храмі є багато дітей та молоді, зазначивши що це надія та майбутнє для Церкви. Пригадав мужність та вірність греко-католицьких мучеників, від яких маємо брати приклад для наслідування. Обіцяв передати для Святішого Отця привіти та молитви від греко-католиків Караганди.

 

На завершення короткого візиту до храму отець Василь показав Кардиналу Содано дві ікони Блаженних священномучеників Казахстанських єпископа Микити Будки та священика Олексія Зарицького, які знаходяться в храмі, при цьому настоятель зазначив, що в цьому році Українська Греко-Католицька Церква відзначає 100 річчя від приїзду першого українського єпископа до Канади Блаженного Микити Будки та про початок Синоду Єпископів УГКЦ з цієї нагоди в цій країні 9 вересня цього року.

 

Виходячи з храму Кардинал Содано подякував о. Василію Говері за служіння та за живу громаду, яку побачив в храмі, особливо за дітей та молодь, які так численно прийшли до церкви.

 

Прес-служба УГКЦ в Казахстані

Джерело: www.ugcc.org.ua