//

Арабська Весна наразі дала владу ісламістам, а до демократії ще треба дорости

Першим плодом Арабської Весни стало перейняття влади ісламістами. Хоча вільні вибори є першим кроком до культури демократії, не варто забувати про небезпеку того, що демократію можуть використати для легітимізації крайніх і фундаменталістичних ідеологій. Таку думку висловив секретар Папської Ради в справах міжрелігійного діалогу о.Мігель Аюсо Гуїксо. На запрошення турецької влади він взяв участь у міжнародній конференції у Стамбулі на тему «Арабська Весна і мир на Близькому Сході з мусульманської і християнської точки зору».

 


Як зауважив у вступі до свого виступу представник Ватикану, турецька сторона очікувала від нього запевнення підтримки змін на Близькому Сході на у Північній Африці. Але отець зауважив, що вже в січні Бенедикт XVI висловив застереження щодо Арабської Весни, оскільки в основі цього руху лежав неспокій молоді за своє майбутнє, незадоволення бідністю і безробіттям, а також прагнення більшої участі у політичному і суспільному житті.

 

Незважаючи на первинний оптимізм, Арабська Весна привела до насильства, при тому зріс острах перед тим, що її первинною ціллю було збереження і утримання влади, а не визнання непорушної гідності кожної людини і її базових прав.

 


На думку о. Гуїксо, Арабська Весна є процесом, над яким все ще треба працювати: «Я думаю, що Арабська Весна мусить піти далі, розвиваючи культуру демократії. А це означає розвиток верховенства права, коли всі рівні відносно закону, а також правових інституцій, які би служили всім громадянам. Очевидно, розвиток культури демократії вимагає часу, зусиль, терпеливості і праці на полі освіти. Треба також остерігатись інструментального використання релігії для створення поділів у суспільстві. Недопустимою річчю є те, що віруючі люди повинні зрікатись самих себе, своєї віри, щоб лише цією ціною бути законними громадянами».      

 

За матеріалами: radiovaticana.va