//

Блаженніший Святослав відвідав одну з найдавніших парафій УГКЦ у Канаді та зустрівся з парафіяльною молоддю і дітьми

7 вересня 2012 року Глава УГКЦ відвідав столітній храм Святого Миколая м. Вінніпег (Канада) та зустрівся з місцевою парафіяльною молоддю і дітьми. Понад 120 молодих людей зібралося в одній із найдавніших греко-католицьких церков у Канаді, збудованій 1899 року українськими заробітчанами.

 

Блаженніший Святослав відслужив Молебень у церкві і відповів на запитання молодих людей. Зустріч модерував Андрій Конопельний, випускник місцевої католицької школи Святого Павла, стипендіат університету Манітоби, член університетського товариства "Лідери майбутнього". Душпастирем парафії з 2004 року є о. Дем’ян Дутка.

 

Парафіяльна молодь і діти згуртовані в Молодіжній спільноті та Вівтарній дружині. Понад 60 років молоді парафіяни – члени Молодіжної спільноти – були учасниками національних і єпархіальних з’їздів Української католицької молоді Канади. У перші роки існування до цієї спільноти входили люди до 30 років. Від 1960 року тут зустрічаються тільки підлітки. Більшість членів клубу були учасниками Всесвітнього дня молоді в Торонто в 2002 році, на який приїжджав Папа Іван Павло ІІ.

 

У травні 1922 року в парафії заснували спільноту "Діти Марії", до якої належало 55 дівчат. У жовтні 1929 року почала діяти Спільнота Марії для дівчат від семи років. У 1935 році заснована така ж спільнота для хлопців.

 

Вівтарна дружина діє в парафії від її заснування. До обов’язків її членів входить запалення свічок у вівтарі перед богослужіннями, несення свічок під час процесій, приготування кадила та допомога священику в літургійних чинностях. Від 1972 року вівтарна прислуга також читала апостольські читання на недільних Літургіях.

 

Найдавнішою парафіяльною організацією є "Сестринство святої Варвари". Заснована в 1904 році, ця жіноча організація згодом перебувала під опікою Згромадження сестер служебниць Непорочної Діви Марії. 25 травня 1945 року жінки з парафії Святого Миколая утворили першу гілку новозаснованої національної організації "Ліга українських католицьких жінок".

 

Від січня 1965 року при парафії діє Чоловічий клуб "Бінґо". Найбільш відомий захід, який організовує цей клуб, – щорічна вечеря українських спортсменів (the Annual Ukrainian Sportsman's Dinner). Щосереди в парафіяльному клубі відбувається вечірнє бінґо (a Wednesday Night Bingo).

 

Від липня 1922 року в парафії також діє "Апостольство молитви", а від 1985 року – організація "Лицарі Колумба".

 

Департамент інформації УГКЦ