//

Німеччина: кардинал Кох про документ «Екуменізм зараз!»

«Не можна продовжувати справу єдності між Церквами, обходячи увагою безліч поки не вирішених богословських питань». Такими словами президент Папської ради зі сприяння християнській єдності кардинал Курт Кох відгукнувся про прийнятий минулої середи в Берліні документ  «Екуменізм зараз! Один Бог, одна віра, одна Церква».


Двадцять три підписанти, - в основному представники громадянського суспільства та політики, - закликали до подолання розбіжностей між Церквами  з нагоди 50-річчя Другого Ватиканського Собору і в перспективі п'ятого сторіччя Реформації, яке відзначатиметься у 2017 році. Текст документа, опублікований на сайті www.oekumene-jetzt.de, вже підписали понад 1.000 чоловік.


«Як справедливо підкреслив президент Німецької єпископської конференції архиєпископ Роберт Цолліч, - заявив кардинал Кох, - дуже багато є небайдужих до справи екуменізму. Вони відчувають, що екуменічне питання ще не вирішене, і для досягнення цієї мети ми повинні продовжувати працювати. Тому багато хто усвідомлює необхідність екуменізму. Однак слід взяти до уваги, що політики, які підписали цей документ, бачать ситуацію з політичної точки зору. У мене склалося враження, що богословські мотиви нашої ситуації поки не достатньо помітні».


«Друге міркування, - продовжив кардинал Курт Кох, - стосується того, що не можна подолати розділення між Церквами тільки в Німеччині. Прийнятий заклик відноситься до Німеччини і до Лютеранської Церкви. Але Католицька Церква є Церквою вселенською, для якої всі інші реалії також включені в цю ситуацію. Вважаю, що автори документа повинні врахувати реальність Католицької Церкви». Кардинал Кох додав: «Сумно, якщо хтось вважає, що всі богословські проблеми вже вирішені, а єдність не наступає через небажання церковних верхів. Це неправда. Проблеми є, і вони повинні бути вирішені».


Підписанти заявляють у документі: «В обох Церквах існує велика ностальгія єдності, ми страждаємо від наслідків поділу». Глави Церков були покликані до просування шляху екуменізму: «Будучи християнами країни Реформації, ми відчуваємо особливу відповідальність за конкретні кроки і співпрацю в ім'я життя однієї вірою в одній Церкві».

 

За матеріалами radiovaticana.org