//

Роздуми владики Венедикта над сьогоднішнім Євангелієм

Субота чотирнадцятого тижня -- Мт. 23,1-12

«Хто себе вивищить, той буде принижений»

 

Ми дуже часто хочемо чогось досягти, кимось бути, але зазвичай перебуваємо між двома полюсами: з однієї сторони – почуття своєї невартості, а з іншої – почуття особливої вартості. Усе це є нерозумінням того, що наша вартість від Господа, Який нас створив і відкупив.

 

У сьогоднішньому Євангелії, коли Господь каже про те, щоби не називати себе ні учителем, ні отцем, ні наставником, то звертає увагу, що учительство, отцівство та наставництво не є самодостатніми, а мають походити від Бога.

 

Ми є наставниками на землі, бо Господь наставляє когось через нас. Священнослужителів називають отцями не як подавцями цього життя, а як тими, що передають це божественне життя.

 

І ось Господь каже, що хто себе вивищить, той буде понижений, хто принизить, той буде вивищений. Наше вивищення – це саме те, що ми через себе даємо вивищитися Богові, через наше життя належить слава Богові. Тому дуже важливо давати Богові можливість свобідно діяти через нас і показувати цю божественну велич. Адже святі не були суперменами, понадлюдьми, але в них явилася божественна сила, божественна благодать, божественна міць.

 

+ Венедикт