//

Сьогодні 15-та річниця смерті Матері Терези

Мати Тереза, тобто Агнеса Гонксга Бояксгію, народилась 26 серпня 1910 року у м.Скопє на території теперішньої Македонії у албанській родині.

 


У віці 18 років вступила до  ірландського згромадження лоретанок, там прийняла ім’я Тереза і виїхала до Індії, де зіткнулася з великою бідністю у Калькутті. Там вона постановила заснувати нове монаше згромадження, яке займалось опікою над найбіднішими.

 


У 1948 році після 20 років монашого життя вона вирішила залишити монастирські мури, два роки чекала на рішення церковної влади. Тоді у 1950 році Мати Тереза заснувала Згромадження Місіонерок Любові і поміняла габіт на сарі - традиційний індійський убір.

 


Блаженна ще за життя отримала багато нагород і міжнародних відзнак, в тому числі Нобелівську Премію Миру в 1979 році. Завдяки цьому двері сестрам із цього згромадження відкрило багато інших країн. У 1996 році стараннями італійських дітей її зробили Кавалером Ордену Усмішки.

 


Померла Мати Тереза від сердечного приступу 5 вересня 1997 року в материнському домі свого згромадження в Калькутті. На прохання багатьох людей і організацій Іван Павло ІІ вже у 1999 році, тобто 2 роки по смерті, видав згоду на офіційних початок беатифікаційного процесу. Сама беатифікація під головуванням Івана Павла ІІ відбулася 19 жовтня 2003 року в рамках відзначення 25-річчя понтифікату Папи.  

 

За матеріалами: wiara.pl