//

Нова євангелізація не можлива без екуменічних зусиль

До такого висновку прийшли учасники XVI Конгресу »Renovabis", який проходить в ці дні в німецькому Фрайзінгу, де знаходиться штаб-квартира однойменного благодійного фонду. Причому, з таким підходом погоджуються учасники як з католицької, так і православної сторін.

 

Всесвітня Церква програє битву за сучасну людину, її християнську душу і цінності, якщо не стане говорити одним голосом, вона задихнеться в бездушші секуляризму, якщо не буде дихати "двома легкими", як назвав Церкви Сходу і Заходу бл. Іван Павло II. О. Мілан Жуст, співробітник східної секції Папської ради сприяння християнській єдності, учасник Конгресу, впевнений, що східна і західна традиції взаємодоповнюючі. Кожна пронесла через віки найцінніше, що було закладено в самому початку.

 

"У євангелізації дуже важливо поглиблювати  свою віру, розширювати християнський світогляд. Ми знаємо, що католики, (які, як ми віримо, зберегли всю повноту віри) після поділу між християнами розвивали одні види духовності та богослов'я, а на Сході, православні, інші. Я думаю, що це  взаємне, яке можливе при взаємній допомозі один одному, сприяє довірі. У цій сфері "Renovabis" робить багато важливого, так як допомагає не тільки католикам, але і православним. Через цю співпрацю зростає довіра, ми краще пізнаємо один одного. Я думаю, що для нової євангелізації дуже важливо збільшити свої знання про християнські традиції і це допоможе нам поглибити нашу віру ", - сказав о. Мілан Жуст.

 

І Православна Церква, і Католицька Церква не мають сьогодні сумнівів у необхідності спільних зусиль стосовно  проголошення Євангелії по-новому, більш доступно сучасній людині. І саме Східна Європа є місцем, де екуменізм може запрацювати також по-новому, вважає о. Ігор Ковалевський, генеральний секретар Конференції католицьких єпископів Росії.

 

"Нова євангелізація має широкий екуменічний вимір і по суті Католицька Церква та Російська Православна Церква це постійно підкреслюють, бо ми покликані спільно свідчити про християнські цінності. Не дарма на конгресі присутні також і представники Православної Церкви. Я думаю, що Європа зараз потребує об'єднаних зусиль усіх християнських конфесій для оголошення євангельських цінностей ", - сказав о. Ігор Ковалевський.

 

Архиєпископ Тадеуш Кондрусевич, митрополит Мінсько-Могилевський,  зізнався, що не раз на практиці випробував силу спільних зусиль католиків і православних в рішенні найбільш  гарячих моральних і соціальних проблем сучасності.

 

"Ми повинні разом взятися і спільно опрацювати плани нової євангелізації, нового проголошення Євангелія. Треба заново запалити вогонь Євангелія в людях, які називають себе християнами. Дійсно, їх щось пов'язує з Церквою, з християнством, проте це християнство дуже слабке і мілководне. І це гарне поле для співпраці, для того, щоб один одному допомагати. Я думаю що цей конгрес "Renovabis" на тему "Відродження віри і пошук нових шляхів євангелізації"  вказує на те, що одним з цих шляхів може бути також екуменічна дія, спільні програми з проголошення Божого Слова католиків разом із православними ", - вважає архиєпископ Кондрусевич.

 

Учасники конгресу сьогодні в невеликих тематичних групах обговорили труднощі, пов'язані з новою євангелізацією. Тут вони могли дискутувати над найбільш широким спектром проблем, починаючи від нових медіа-технологій і закінчуючи "балтійським шляхом" оновлення в Церкві. Сьогоднішній день закінчився відкритою дискусією про підняті на форумі питання, в ході якої кожен матиме можливість відкрито і чесно висловити свої думки про те, що його хвилює.

 

За матеріалами be.radiovaticana.va