//

"Економічні системи повинні служити людині, а не навпаки", - єпископи США

«Пошана до праці та працівників є ключем до відновленої економіки», – написав єпископ Стефен Блер, Президент Комісії «Справедливість та розвиток» Конференції Католицьких Єпископів США, у посланні з нагоди «Дня праці», який цього року відзначатиметься в країні 3 вересня.

 

В документі, названому «Поставити в центрі економічного життя працю та працівників», читаємо, що «сьогодні мільйони американців заторкнуті безробіттям, неповною зайнятістю, бідністю, що свідчить про великий економічний та моральний занепад нашої країни». Згадавши про 12 мільйонів безробітних, численних людей з мізерними заробітками, 10 мільйонів сімей з низьким заробітком, єпископ Блер, цитуючи енцикліку Caritas in Veritate Папи Бенедикта XVI, зазначає: «бідність часто є наслідком порушення гідності людської праці», як з причин нестачі зайнятості, так і з огляду на «низьку цінність, надавану праці та правам, які з неї випливають».

 

На думку єрарха, це призводить до визискування та поганого ставлення до робітників, зменшення заробітної плати, до руйнування сімей. Численні працівники змушені боротися за справедливу зарплатню, безпечну працю, за те, щоб мати голос у світі економіки, тому що «не можуть придбати добра, які виробляють, ночувати в готелях, які прибирають або їсти продукти, які вирощують, готують чи подають». У цьому контексті єпископ Блер пише, що «економіка, яка дозволяє на таке визискування та зловживання вимагає з нашого боку уваги та дії». З цього випливає заклик до кожної особи та інституції – підприємств, уряду, профспілок та приватних закладів – співпрацювати на корить підтримки працівників та творення економічної системи, «яка служитиме людині, а не навпаки».

 

Джерело: Радіо Ватикан