//

Благословення кардинала Долана для Республіканців США

Глава Конференції католицьких єпископів США і Архиєпископ Нью-Йорку кардинал Тімоті Долан 30 серпня відправиться до міста Тампа, Флорида, де уділить благословення з нагоди проведення Національної конвенції Республіканської партії, під час якої буде офіційно номіновано Міта Ромні на посаду президента для участі у листопадових виборах. Міт Ромні має стати головним суперником теперішнього президента Барака Обами.


Речник кардинала, Джозеф Цвіллінг, наголосив на тому, що цей жест не слід розглядати як вираження офіційної підтримки кандидата від республіканців. Кардинал Долан прийняв би запрошення для проведення молитви на зборах як республіканців, так і демократів, оскільки запрошення місцевого єпископа на проведення такого типу зборів входить в рамки звичайного протоколу. Республіканці запросили кардинала Долана, котрий, порадившись із місцевим єпископом Робертом Лінчем, вирішив прийняти запрошення, повідомляє прес-служба Архиєпархії Нью-Йорку.


Однак цей випадок є досить знаковим, особливо у світлі жорсткої кампанії, яку американські єпископи – на чолі з Доланом – проводять проти реформи служби здоров’я адміністрації Обами. Присутність кардинала на зборах республіканців є важливою з ще однієї причини: Ромні обрав партнером у президентських перегонах католика Пола Раяна. Як повідомляє CatholicCulture.org, в одному із нещодавніх інтерв’ю Архиєпископ Долан розповів про те, що поважає Пола Раяна як «визначного державного службовця» і чесну людину. Він також зазначив, що потоваришував із паном Раяном після того як останній виступив із прекрасною промовою на тему Св. Томи Аквінського перед аудиторією в  Лютеранському коледжі Вісконсина, і зараз підтримує дружні стосунки з його сім’єю.  «Я поважаю його, бо він чесна людина. Чи погоджуюся я з ним у всьому? Ні, але… мені хочеться побачити його в дії», – зазначив кардинал Долан.


Пол Раян є католиком, котрий не соромиться говорити про свою віру, проте його ідеї щодо фінансових питань викликали хвилю критики серед частини католиків США та певних єпископів. Звинувачення в його сторону дійшли до такого рівня, що єпископ Роберт Морліно із Медісона вирішив особисто захистити репутацію П. Раяна, зазначаючи, що напади на нього є несправедливими.


Такий же крок зробив кардинал Долан, котрий зараз готується відвідати Флориду, щоб благословити проведення засідання, на якому відбудеться «запуск дуету Ромні-Раян» в перегонах за місце в Білому Домі, повідомляє Vatican Insider.