//

Для багатьох очевидною є злоба, якою позначений наш час, - архиєпископ Джозеф Гарріс

Допомогти країні звільнитися від бід, яких вона зазнає, починаючи від корупції та насильства. З таким закликом до державних лідерів та громадян Тринідаду і Тобаго – острівної країни поблизу Південної Америки – звернувся Високопреосвященніший Джозеф Гарріс, Архиєпископ Порт-оф-Спейн, столиці країни, з нагоди святкування 50-річниці незалежності, здобутої 1962 року.

 

Промовляючи до тисяч вірних, що зібралися на спеціальне подячне Євхаристійне богослуження, ієрарх не оминув проблемних моментів актуального суспільно-політичного становища в країні. «Нам подобається називати себе “народом веселки”, але дозвольте мені, з усією повагою сказати, що ми дуже далекі від цієї дійсності; найбільше йдеться про прагнення, які здійсняться лише тоді, коли ми зробимо необхідні для цього кроки», – сказав єпископ під час проповіді.

 

Архиєпископ Гарріс пригадав, що так званий «Ювілейний рік» в Старому Завіті, що випадав раз на 50 років, був нагодою для зміни стосунків, що випливали з прощення, відпущення боргів, повернення закладених земель. В цьому сенсі, за словами ієрарха, після 50-ти років небагато причин, щоб ликувати. «Для багатьох очевидною є злоба, якою позначений наш час: кровопролиття, нечуване насильство, приниження та зловживання жінок та дітей, неконтрольована корупція у фінансовому секторі», – сказав він, додаючи: «З цього зла не звільняються на словах, що ми, громадяни Тринідату і Тобаго часто й охоче робимо, але через наше життя, наш спосіб буття та виховання дітей. Зміни неможливі доти, доки не змінимося ми», – зазначив Архиєпископ столиці Тринідаду і Тобаго, закликаючи присутніх на богослуженні політичних лідерів до «щирої любові своєї батьківщини», яка ґрунтується на істини.

 

Колишня британська колонія Тринідад і Тобаго став республікою 1962 року. Католики становлять приблизно третину населення, яке в більшості складається з потомків африканських рабів та індійських іммігрантів. Тому, другим за кількістю визнавців є індуїзм, за яким слідують інші християнські конфесії та іслам.

 

Джерело: Радіо Ватикан