//

"Якщо демократія втрачає моральний орієнтир, не базується на моральному законі та істинних цінностях - вона деградує", - глава УГКЦ

«Церква вчить: якщо демократія втрачає моральний орієнтир, не базується на моральному законі та істинних цінностях - вона деградує. І сьогодні ми бачимо певні моменти деградації самої демократії», - сказав Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, в інтерв'ю для «Газети по-українськи», яке готується до друку.

 

На запитання журналіста щодо того, чи є постмодернізм, притаманний Європі, викликом для Церкви та суспільства, Глава Церкви зауважив, що європейське секулярне суспільство в часи постмодерну характеризується феноменом морального релятивізму. Це означає, що певні спільні засади соціального життя вирішуються на основі суспільного договору. На думку Предстоятеля УГКЦ, моральний закон уписаний в природу людини; він нам «даний Богом» і є позаконфесійним. Як сказав Глава Церкви, якщо моральний закон не відповідає офіційному, то християнин не може його виконувати.

 

Крім того, Блаженніший Святослав висловив позицію Церкви щодо елементів постмодернізму, зокрема ювенальної юстиції, яка перерозподіляє авторитет між сім'єю та державою на користь останньої. На думку Першоієрарха УГКЦ, коли йдеться про новітні ідеології, які стосуються багатьох питань статевої сфери, репродуктивного здоров'я чи ювенальної юстиції, то всі вони мають одне підґрунтя - симуляцію.

 

«Це нове - фальшиве і аморфне, воно не має нічого спільного з фундаментальними засадами європейської цивілізації. Навіть більше, ми зараз спостерігаємо цікавий феномен, коли навіть деякі релігійні групи намагаються протиставити європейські цінності християнським цінностям України. Але ж європейська цивілізація ніколи не будувалася принципах ювенальної юстиції чи гомосексуалізму! Вона будувалася на інших цінностях - відповідальності і громадській активності кожного, чесності, повазі навіть до найменшого члена суспільства, боротьбі з тоталітарними система управління людиною та спільнотою», - наголосив Глава УГКЦ.

 

Тому нам потрібно «взяти з Європи все універсальне, вічне та сильне і відкинути всі хвороби», - резюмував Блаженніший Святослав.

 

Департамент інформації УГКЦ