//

Суд США визнав, що Ватикан не є працедавцем священиків

Апостольську Столицю не можна вважати працедавцем священиків, котрі працюють в США, – таке рішення виніс федеральний суд в Орегоні. Таким чином він відхилив заяву, відповідно до якої на Ватикан мала бути накладена кримінальна і фінансова відповідальність за злочини, скоєні духовенством. В цьому конкретному випадку йшлося про ірландського священика Ендрю Ронана, котрий наприкінці 60-их років минулого століття мав гомосексуальні зв’язки із випускниками семінарії в Ірландії, а після того як був переведений до Сполучених Штатів – з учнями церковних середніх шкіл Чикаго і Портленду. Отець Ронан покинув священство і помер 30 років тому. Один із жертв його зловживань вимагає відшкодування від Ватикану, стверджуючи, що з огляду на єрархічну структуру Церкви, власне Апостольська Столиця була працедавцем священика-порушника.


За словами адвоката Джефрі Лена, котрий представляв в суді інтереси Ватикану, вчорашнє рішення федерального суду в Орегоні можна вважати за прецедент. Це вперше американський суд настільки детально розглянув відносини, які пов’язують священика з Апостольською Столицею і водночас постановив, що немає жодних фактичних підстав, щоб говорити в цьому випадку про працевлаштування священика зі сторони Ватикану.


В обґрунтуванні суддя Майкл Мосман зазначив, що розглядаючи цей випадок, він розглянув ряд аналогічних ситуацій в реаліях Сполучених Штатів. Він проаналізував також діяльність американських адвокатських асоціацій, відносини яких з адвокатами є схожими до відносин Ватикану зі священиками. Адвокатська асоціація може карати адвоката чи позбавляти певних прав, однак не працевлаштовує і не звільняє з роботи. На думку судді Мосмана, якби суд визнав Апостольську Столицю працедавцем священиків, то відповідно всіх католиків світу слід було б трактувати як працівників Ватикану.


Американські ЗМІ вважають вчорашнє рішення суду в Орегоні великим успіхом Ватикану. Завдяки йому Апостольська Столиця не буде змушена покликатись на імунітет, яким користується Папа, як глава держави. Водночас ЗМІ нагадують, що в США Католицька Церква вже виплатила жертвам сексуальних зловживань зі сторони духовенства більше 2 мільярдів доларів.


За матеріалами radiovaticana.org