//

В Святій Землі знайдено скарб часів царя Давида

Єрусалимський єврейський університет заявив про нове унікальне наукове відкриття. В результаті археологічних розкопок, які проводились в юдейському місті-фортеці Кхеберт Кайяфа в Даллін Елах був знайдений приголомшливий скарб: речі, які проливають світло на те, як проходили релігійні обряди в цій місцевості за часів ізраїльської царя  і пророка Давида. Розкопки проводилися з 2007 р. групою археологів під керівництвом Йозефа Гарфінкеля. Було знайдено велику кількість керамічного посуду, оздобленого металом та камінням, який мав культове призначення. Речі знаходились у двох великих залах, які служили  сакральними місцями, що видно по елементах архітектури, і є, на думку фахівців, лише частинами великого палацу.


Знахідки досить точно відповідають біблійним описам відправлення релігійного культу в період правління царя Давида. Уточнюється, що знайдена святиня була побудована на 30-40 років раніше, ніж храм Соломона.


Вчені визначили також, що в цій будівлі тодішні жителі регіону відправляли культ інакше, ніж сусідні народи. Таким чином, як зазначає професор Гарфінкель, спростовані "гіпотези, що цар Давид тільки міфічний образ або керівник невеликого племені." Також професор додає, що були знайдені тисячі костей різноманітних тварин, але жодного сліду - свиней. "Це показує, що народ Кхеберт Хаяфа дотримувався двох біблійних заборон: щодо свинини і різьблення на  камені образів людей і тварин, - значить, практикували культ, який відрізнявся від хананейського і філистимлянського". Вчені вважають, що за конструкцією відкритих залів можна припустити  про високий рівень урбаністичної забудови, існування держави та соціальної еліти. Таким чином, з'явився матеріальний доказ біблійної традиції народу Ізраїлю як монотеїстичного.

 

За матеріалами radiovaticana.org