//

Християни Нігерії потребують допомоги

«Ми потребуємо допомоги всього світу. Якщо залишити нас, Нігерія буде знищена, а потім прийде черга й інших африканських країн». У такому драматичному тоні про ситуацію своєї батьківщини сказав в Ріміні Архиєпископ Ігнатій Каігама. Він виступив на Мітингу дружби народів, що триває там. Цей день був присвячений темі релігійної свободи.

 

Архиєпископ зазначив, що нігерійські християни часто відчувають дискримінацію. Їх позбавляють права на викладання релігії в школі, тоді як іслам там викладають. Будують нові мечеті, але дуже важко отримати дозвіл на будівництво церкви. Багатьом теле- та радіостанціям забороняють говорити про те, що роблять християни і як вони діють у суспільному житті Нігерії. Архиєпископ Kaiгама наголосив, що релігійно вмотивований тероризм є однією з основних проблем. Щоби країна могла розвиватися мирно треба також, щоб уряд долав такі проблеми, як бідність, корупція, відсутність правосуддя.

 

«Нігерія мусить стикатися з багатьма викликами, – сказав Архиєпископ Kaiгама. Сьогодні основною є боротьба проти фанатичного фундаменталістського політичного угрупування «Боко Харам», що чинить багато шкоди. Його метою є боротьба проти державної установи, а також вбивства християн. Фундаменталісти хочуть ісламізувати всю країну і замінити конституцію коранічним законом шаріату. Їхні дії викликали величезну напругу і посилили страх, оскільки вони вдавалися до вбивств і терору. Усе це впливає на державу та Церкву. Однак, незважаючи на міжконфесійні напруги в Нігерії, не можемо сказати, що там триває війна мусульман з християнами. Це «Боко Харам» бореться з християнами. Члени цієї організації заявили, що повбивають усіх християн, як невірних. Це факт. Але це не стосується всієї ісламської громади», – додав нігерійський єрарх.

 

Відомий своєю прихильність до діалогу і зміцненню миру Архиєпископ Ігнатій Kaiгама зізнався, що стає все важче говорити про прощення і любов у ситуації, коли практично кожного дня вбивають безневинних людей, серед яких багато дітей. «Часто молоді люди приходять до мене просити грошей на зброю, щоб помститися за своїх близьких. Важко пояснити їм, що помста не приносить миру, а просто надалі сіє смерть», – сказав нігерійський єрарх.

 

Він також закликав не забувати про цей куточок Африки. «Зацікавлення інших країн є першим кроком у розробці стратегій, які могли б усунути «Боко Харам». Потреба «глобальної дружби», яка перейшовши  у політичну, соціальну та гуманітарну діяльність, призведе до викорінення насильства і нерівності», – сказав Архиєпископ Каігама на Мітингу дружби народів в Ріміні, зазначивши, що якщо ідеологія «Боко Харам» в Нігерії переможе, то вона швидко охопить інші країни Африки.

 

За матеріалами: Radio Watykańskie