//

Інавгурація першої салезіянської провінції в лоні УГКЦ

19 серпня, в день Христового Преображення, українські салезіяни УГКЦ пережили історичну мить - створення та початок окремої чернечої провінції з центром у Львові.


Ця структурна одиниця Згромадження посвяченого праці з молоддю почала своє життя молитвою до Пресвятої Богородиці - Молебнем, адже поручена вона саме Пресвятій Богородиці - Помічниці християн. Молебень відбувся в каплиці Провінційного дому Салезіян у Львові, за присутності представника Генерального настоятеля Салезіян, о. Марека Хшана, усіх співбратів, с. Андреї Младошевої, Настоятельки сестер Салезіянок, представників Салезіян-співпрацівників.


Першим провінційним настоятелем став о. Оноріно Пістеллато, який склав визнання віри перед Церквою та Згромадженням. Після цього отець-настоятель звернувся зі своїм словом до присутніх, накреслюючи головні напрямні та основні кроки новоствореної української салезіянської провінції.


Слова привітання, вдячності і натхнення звучали від найстаршого українського салезіянина - Владики Андрія (Сапеляка), який підкреслив головні кроки українсько-салезіянської історії, починаючи з далеких 30-х, на шляху до цього історичного моменту - створення окремої автономної провінції.


Створення такої структурної одиниці - у лоні Греко-Католицької Церкви - є прецедентом для Салезіянського Згромадження, яке складається майже виключно з римо-католиків. Така провінція в лоні Помісної Східної Церкви для Салезіянського Згромадження є першою в історії. Її створення вже вбачав бл. п. Митрополит Андрей (Шептицький), а її існування передбачав у своїх задумах та виклав у листуванні бл. п. Папа Пій ХІ (більше тут).
В ході урочистого моменту було оголошено склад Провінційної ради, новопризначені  настоятелі спільнот склали визнання віри, приписане салезіянськими статутами, співбрати отримали листи послуху.

 


Довідка
Салезіянське Згромадження – одне з найбільших монаших згромаджень Католицької Церкви, до якого належать бл. 16 тисяч співбратів, нараховує 1859 монаших спільнот присутніх у 129 країнах світу. Місія Згромадження – «бути носіями та свідками Божої любові до молоді, особливо до найбільш занедбаної», що конкретизується як виховання та євангелізація дітей і молоді. Саме через таку посвяту Господеві і тим, «яких є Царство Боже» (Мт.19,14), салезіяни прямують до святості та здійснюють посланництво Церкви.


Задум поширення Салезіян в Україні сягає 1930 року, але був втілений у життя на наших землях лише в 1991 році, коли окремі українські салезіяни, які поїхали до Італії, щоб посвятитися Богові та молоді відповідно до харизми святого Івана Боско, змогли повернутися на батьківщину після її проголошення незалежною.


Салезіяни греко-католики здійснюють в Україні різноманітну виховно-душпастирську діяльність у п'ятьох спільнотах та кількох інших присутностях. У Львові Салезіяни опікуються Парафією Покрова Пресвятої Богородиці, двома навчальними закладами (Гімназія Блаженного Климентія Шептицького та Професійно-технічна школа ім. Св. Івана Боско), Родинним домом «Покрова» та ін. З 2001 року українські салезіяни присутні в Центральній Україні – м. Верхньодніпровськ та Дніпропетровськ.


В Україні також є три спільноти Салезіян латинського обряду, які належать до Краківської салезіянської провінції.


повідомив о. Юрій СДБ