//

25 тисяч вірних взяло участь в освяченні катедрального собору Преображення Христового у Коломиї

19 серпня 2012 року в місті Коломиї відбулось освячення головної святині Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ – катедрального собору Преображення Христового. Чин освячення та урочисту Божественну Літургію очолив Глава УГКЦ Блаженіший Святослав (Шевчук). Патріархові співслужили єпископи УГКЦ в Україні, а також владика Іриней Білик з Риму. В урочистостях взяв участь Апостольський нунцій в Україні архиєпископ Едвард Томас Галіксон, єпископи Римо-Католицької Церкви в Україні, велика кількість духовеснтва Коломийсько-Чернівецької єпархії та священики з інших єпархій. Також був присутній єпископ Коломийсько-Косівський УПЦ КП Іван (Бойчук).

 

Разом з духовенством у святковій молитві взяло участь багатотисячне зібраня Божого люду: жителі та гості міста Коломиї, представники влади і доброчинці катедрального собору.

 

Божественна Літургія розпочалась з Чину освячення храму й престолу, в який були вкладені мощі блаженного священномученика Миколая Чарнецького, вихідця з теренів Коломийсько-Чернівецької єпархії.

 

У своїй проповіді з нагоди освячення катедрального собору Глава УГКЦ Святослав Шевчук розкрив глибину події преображення Ісуса Христа на Таворській горі. Повязуючи події земного життя Господа із сьогоденням, Блаженіший Святослав підсумував: «Де є той Тавор, де ми можемо увійти у небесне світло, відчути солодку Божу присутність? Ми можемо з впевненістю сказати: цей Тавор є сьогодні тут, у цьому храмі». Предстоятель наголосив, що саме храм є тим місцем, де кожен вірний може і повинен бути переображеним через Божу присутність.

 

По завершенні Літургії, з нагоди освячення головної святині, апостольський нунцій в Україні архієпископ Едвард Томас Галіксон, зачитав привітання до вірних Коломийсько-Чернівецької єпархії від Святішого Отця Бенедикта XVI.

 

Правлячий Архієрей владика Миколай (Сімкайло) подякував всі людям доброї волі, хто складав і продовжує складати свої матеріальні та молитовні жертви на розбудову катедрального собору Преображення Христового й прихрамового комплексу.

 

Від Патріарха Київського Філарета привітання зачитав єпископ Іван (Бойчук).

 

Патріарх Святослав також поблагословив наріжний камінь та заклав пам’ятну капсулу на місці будівництва дзвіниці й освятив святкові кошики з плодами.

 

На центральній площі міста Блаженніший Святослав поблагословив жителів та гостей Коломиї з нагоди Дня міста, яке припадає на празник Преображення Господнього.


Джерело: Прес-служба єпархії