//

Вишкіл молодого прочанина

З 20 по 23 серпня «Українська молодь – Христові» організовує  «Вишкіл молодого прочанина». Місце проведення: Молодіжний християнський центр (м. Львів, вул. Пекарська, 13 (вхід в кінці подвір'я). Початок: о 18.30.

 

Проща - це саме та вузенька дорога, яка веде до Бога, а не туристика, що веде на пляж чи в будь-яку іншу країну, це не експедиція, де можна отримати багато всяких пригод, це не прогулянка, що є дуже часто беззмістовною (без цілі і без сенсу). Проща - це перш за все праця над собою, над своєю душею. Це спільна праця разом з Богом.

 

Програма вишколу новачків до Унівської прощі

20 серпня -понеділок

18.30 – 19.15. Мандруюча людина на шляху повернення до Небесної Вітчизни. Історія прочанства: прощі і прочани в стародавньому світі і в Ізраїлі Старого Завіту; прочанство у ранньому християнстві і у середньовіччі; прочанство в новітню добу (Люрд, Фатіма), відродження прочанства у Польщі в епоху «Солідарності» і його значення для повалення комунізму; прочанство на Русі і в сучасній Україні.

19.30 – 20.15. Українські святині в родині святинь Планети Земля: Київ, Крехів, Гошів, Страдч, Унів.

20.30 – 21.00. Практичні способи здійснення прощі. Чим проща відрізняється від туризму і релігійного туризму, зокрема? Чи обов'язково проща повинна бути пішою? Основні фактори, які перетворюють подорож у прощу.

21 серпня - вівторок

18.30 – 19.15. Пречиста Матір Богородиця шукає своїх дітей: явлення Пречистої у ХХ сторіччю. Чудотворні ікони - місце зустрічі з Небом на землі.

19.30 – 20.15. Охоронці і причасники Святині: монашество, форми його здійснення, Лаври в Київській Русі і в сучасній Україні. Історія Унівської Лаври.

20.30 – 21.00. Шлях починається з першого кроку: огляд всього, що ми НЕ беремо в дорогу й що варто взяти в дорогу. Принципи прочанського вибору екіпіровки.

22 серпня - середа

18.30 – 19.15. Провідна зірка прочанина: що таке підставовий (фундаментальний) намір; як не заблукати і не загубитися в дорозі – що таке прочанська вірність; бути готовим наприкінці отримати Дар Прощі (як лишити руки і серце вільними і пустими для прийняття Дару).

19.30 – 20.15. Закони прочанського братства – Кодекс Небесної Святині. Правила спілкування і взаємин у дорозі до святині, твій шлях віддзеркалює правду про твою реальність. Шанс наново вибрати себе у відносинах з Першим Зустрічним.

20.30 – 21.00. Від «Слухай, Ізраїлю» до «складала слово і переховувала в серці своїм»: прочанські молитви: як побудувати індивідуальну молитву в дорозі; молитви прочанської спільноти; Божественна Літургія на шляху до Царства Небесного; як слухати і як роздумувати в дорозі.

23 серпня - четвер

18.30 – 19.15. Пояснення щодо тематики прощі: навіщо Церква подає загальну спільну тематику прочанам?Молодіжна солідарність як спосіб ствердження Царства Божого в земному середовищі; солідарність і її значення для осягнення щастя людиною; солідарність – засіб і знак християнської перемоги; навчитися солідарності на прочанському шляху.

19.30 – 20.15. «Люде Мій, повстань і виходь з Єгипту, з країни неволі!». Священик поряд с тобою. Сповідь прочанина. Прочанський щоденник або «Відверті розповіді прочанина своєму духовному отцю».

20.30 – 21.00. «Господи, позостанься з нами!». Обговорення прочанських перспектив після того, як проща була звершена: чи є у дороги кінець і чи є завершення у прощі?

 

Інструктори:

  • отець Юстин Бойко - студит, доктор богослов'я, ініціатор Унівської прощі;
  • отець Олесь Август Чумаков, салезіянин, духовний отець УМХ;
  • семінаристи Львівської Митрополичої Духовної семінарії Святого Духа; 
  • управа УМХ.

Зроби свій творчий крок до ДИВА!

ЙДЕМО РАЗОМ СТЕЖИНОЮ УНІВСЬКОЇ ПРОЩІ!

 

Джерело: ДивенСвіт