//

Внебовзяття (Успіння) Пресвятої Діви Марії

Сьогодні, 15 серпня, Римсько-Католицька Церква відзначає урочистість Внебовзяття (Успіння) Пресвятої Діви Марії.

 

1 листопада 1950 папа Пій XII в Апостольській конституції "Munificentissimus Deus"  проголосив догмат про Внебовзяття, тобто  визнав за істину відкриту Богом, що Непорочна Діва Марія Мати Божа, після закінчення земного життя з тілом  і душею, була взята на небо.

 

Це означає, що мати Ісуса відразу ж після закінчення свого земного життя, досягла радісного споглядання  Трійці.  Дана догма нічого не говорить про смерть Маріі, в результаті чого існує питання міркувань богословів. Крім того, є дві можливості:

    Якщо Марія померла то славу Успіння передувало воскресіння і всі ці події відбуваються в короткі проміжки часу.
    Якщо  не померла, то Успіння доконалося наприкінці  земного життя, тоді Маріі не можна говорити про смерть, але тільки про сон.

 

Нарешті, навіть якщо тіло Маріі померло то  ця смерть відрізняється  від смерті всіх людей, тому що таку смерть можна назвати "сном".

 

У Біблії нічого не говориться про Успіння Пресвятої Богородиці, тому що факти, описані євангелістами відбувалися навіть за її земного життя. За традицією, мати Ісуса жила 15-20 років після воскресіння Сина. Дехто припускає, що "відійшла" до Отця, і Сина, близько 52 року в час  перебування всіх апостолів в Єрусалимі. (Григорій Турський, який жив у VI столітті писав гарні апокрифи, які розповідають про смерть Марії: "Коли виконала свою місію життя на землі,  зібрала у своєму будинку всіх апостолів з усього світу.  І ось, прийшов Ісус з Ангелами Своїми, і, взявши її душу, віддав  її Архангелу Михаїлу.  Після приходу зорі, апостоли, взявши тіло з ліжка і поклали її у могилу. Вони охороняли його чекаючи приходу Господнього. І знову Господь прийшов до них,  і забрав святе тіло, щоб перенести до раю, де поєднавшись з душею буде жити вічно.

 

Догмат про Успіння Пресвятої Діви Марії була оголошена тільки всередині двадцятого століття, але свято на честь пам’яті як "засинає Марія",  відзначалося з перших століть н. е. та з 600 року свято було перенесено до Константинополя на 15 серпня, а наступного століття, стало знамените також у Європі.

 

Джерело: www.catholic-media.org