//

Церква, в якій служив блаженний Григорій Хомишин, відсвяткувала 100-річчя

 Греко-католицька парафія с. Гадинківці Копичинецького деканату в неділю, 12 серпня, відсвяткувала знаменний ювілей – 100-ліття своєї церкви Різдва Пресвятої Богородиці. У цьому храмі неодноразово служив уродженець села – Станіславський єпископ Григорій Хомишин (тепер блаженний УГКЦ і покровитель Бучацької єпархії). Донині на парафії збереглася чаша, подарована церкві владикою Григорієм. Декан Копичинецького деканату і водночас парох церкви Різдва Пресвятої Богородиці о. Василь Квік каже, що з нагоди великих урочистостей використовує цю чашу на Святій Літургії. Отож використовували своєрідну реліквію і на відправі 12 серпня. Про зв’язок владики Григорія із столітнім храмом та селом свідчать пам’ятник священномученику, що знаходиться на парафіяльному подвір’ї, і меморіальна таблиця на одному з будинків. Про блаженного розповідають і матеріали в музеї історії села, який діє у місцевій школі.

 

На святкування ювілею церкви прибув правлячий архиєрей Бучацької єпархії – владика Дмитро Григорак, ЧСВВ. Музичними дарунками привітав єпископа сільський духовий оркестр, а діти катехитичної школи зустріли владику з хлібом-сіллю і віршами. Далі архиєрей освятив новий розпис храму, який виконав художник Роман Панінко.

 

Після освячення розпису відбулася Свята Літургія, яку служили з владикою Дмитром п’ятнадцять  священиків і три диякони Бучацької єпархії. Пісенно супроводжував Богослужіння хор парафії Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці м. Чорткова «Благовіст» (керівник – Любомир Хомишин). Після Святого Євангелія єпарх Бучацький звернувся до присутніх з пастирськими настановами. Владика розповів про життя, діяльність і самопожертву блаженного священномученика Григорія Хомишина. Наприкінці Богослужіння з рук владики ієрейські свячення отримали диякони: о. Микола Слободян і о. Роман Шимон.

 

Після відправи єпарх Бучацький подякував за запрошення взяти участь у святкуванні ювілею і вручив Грамоти отцю-пароху та парафії за активне життя у середовищі УГКЦ. У свою чергу о. Василь теж висловив подяку владиці за приїзд. А завершилося свято благословенням віруючих, яке уділили нововисвячені священики.

 

Прес-служба Бучацької єпархії

 

Довідка

Єпископ Григорій Хомишин народився у с. Гадинківці Гусятинського району на Тернопільщині 25 березня 1867 р. Там відвідував народну школу. Далі навчався у Тернопільській гімназії. Отримавши ієрейські свячення, студіював богослов’я у Відні (1894-1899). У 1902 р. Митрополит Андрей Шептицький призначив його ректором Львівської духовної семінарії.

У 1904 р. в соборі св. Юра о. Григорія увели в єпископський сан і призначили єпископом-ординарієм Станіславської єпархії (Івано-Франківської). У ній новопризначений владика активно розвивав духовно-релігійне життя: у 1907 р. заснував духовну семінарію, видавав періодичне видання для священиків «Добрий Пастир», сприяв розвитку чернечих спільнот та християнських організацій.  

За духовно-просвітницьку діяльність у 1939 р. владику заарештували вперше, у 1945 р. знову був арешт. Помер єпископ Станіславський 17 січня 1947 р. у в’язниці НКВС у Києві.

У 2001 р. Папа Римський Іван Павло ІІ підніс владику Григорія до гідності блаженного УГКЦ. Нині священномученик є покровителем Бучацької єпархії, а його ім’ям названа Чортківська дяківсько-катехитична академія, біля якої є також погруддя єпископа.