//

Опубліковано обвинувальний акт у справі крадіжки ватиканських документів

13 серпня був опублікований обвинувальний акт щодо Паоло Габріеле, камердинера Папського дому – головного підозрюваного у крадіжці та продажі журналістам особистих документів Папи і Святого Престолу. Вони були опубліковані 19 травня 2012 року в книзі Джанлуїджі Нуці "Його Святість. Особисті листи Бенедикта XVI". У відповідь на публікацію судова поліція Ватикану почала розслідування за такими статтями: злочин проти держави, злочин проти державної влади, зневага державними інститутами, наклеп, дефамація, розкрадання, злочин, вчинений групою осіб, покривання злочинців, зрада таємниці. Паоло Габріеле був заарештований 23 травня. У його будинку, крім особистих документів Папи, знайшли банківський чек на суму 100 тис. євро, а також унікальний золотий камінь і книгу "Енеїда" ХVI ст. Усі ці речі були подарунками Святішому Отцю від різних релігійних інститутів.

 

Як випливає з обвинувального акту, підозрювати Паоло Габріеле у крадіжці почали після того, як особистий секретар Папи, о. Георг Генсвайн, зауважив серед опублікованих у книзі документів деякі листи, які він сам передав Габріеле для підготовки відповідної відповіді на них. Зазначається, що через день після їх публікації Папа, його секретарі, а також люди, що допомагають в апартаментах Понтифіка, зібралися разом, щоб поговорити про цей випадок. Паоло Габріеле заперечував свою причетність до зникнення документів і навіть висловлював подив щодо того, яким чином вони могли потрапити до рук журналістів.

 

Однак, під час допитів він зізнався у крадіжці документів та їх передачі італійському журналістові, стверджуючи що не отримував за це гроші. Він пояснював свої вчинки бажанням боротьби з корупцією в Церкві, нібито "шок (...) міг оздоровити і вивести Церкву в правильному напрямку". Насамперед, він вважав себе "обраним" для цього завдання Святим Духом.

 

Радіо Ватикану повідомляє, що Паоло Габріеле був обстежений двома лікарями-психіатрами, які не змогли дати однакового висновку про стан психічного здоров'я підозрюваного у момент вчинення злочину, і тому слідчими була обрана версія про його свідомий стан.

 

Також у рамках розслідування злочину був арештований інший підозрюваний, співробітник Держсекретаріату програміст Клаудіо Шарпелецці. У його робочому столі був виявлений закритий конверт із документами, які стосувалися справи. Його було звинувачено у крадіжці документів, розкритті таємниці та покриванні злочинця. Проте під час слідства виявилося, що його роль була "маргінальною": конверт він повинен був лише передати Паоло Габріеле, не знаючи, що там всередині. Тому він був звільнений із в'язниці наступного дня, але на ньому залишається звинувачення у покриванні злочинця.

 

Як повідомив сьогодні о. Федеріко Ломбарді, глава Прес-служби Святого Престолу, продовження розслідування і судові процедури почнуться не раніше середини вересня 2012 року.