//

Перша зустріч халдейської молоді Європи

Від 6 до 10 серпня 2012 р. в німецькому місті Мюнхені відбулася перша зустріч європейської молоді халдейського походження. Юнаки і дівчата провели час в молитві за духовність нової євангелізації, відповідаючи на заохочення Папи Бенедикта XVI з нагоди року віри. Вони зібралися в Німеччині з різних країн Європи, намагаючись почерпнути з джерел духовності своєї рідної Східної Церкви, яка є Церквою-мученицею, щоб чітко засвідчити про своє життя та присутність на континенті.

 

Зустріч, під час якої молитва чергувалася з роздумуваннями, розпочалася Службою Божою, яку очолив монсеньйор Філіп Наджім, Прокуратор Вавилонського Халдейського Патріарха у Римі. Під час богослуження він зачитав послання учасникам зустрічі, передане кардиналом Леонардо Сандрі, Префектом Конґреґації для Східних Церков, в якому він назвав збір молоді у Мюнхені приготуванням до того, щоб «належно пережити Рік віри, що розпочнеться 11 жовтня».

 

Саме цього дня, – читаємо в посланні, – відзначатиметься 50-річчя Другого Ватиканського Собору, який присвятив особливу увагу Східним Католицьким Церквам, видавши Декрет “Orientalium Ecclesiarum”. Кардинал Сандрі вказав на те, що «проща до джерел» визнання віри є належною відповіддю на Motu proprio «Двері віри» Папи Бенедикта XVI, життя якого, частина якого пройшла також у Мюнхенській архидієцезії, було позначене впевненістю у тому, що «Бог усе може та все перемагає». За словами Префекта Конґреґації для Східних Церков, халдейська молодь, що зібралася в цьому німецькому місті, повинна пам’ятати про вірність Христа Своїй Церкві, «не зважаючи на те, що людство в кожній епосі намагається випхати його за двері свого існування». Вони повинні робити це також у ім’я своєї халдейської Церкви-Матері, «яка під час випробувань ніколи не перестала визнавати Христове ім’я та очікує нової весни», в якій саме молодь повинна стати активним учасником звіщення Бога людям.

 

Пригадаємо, що Халдеї – це назва стародавнього народу, що мешкав на Близькому Сході, на північно-західному березі Перської затоки. Сьогодні ж цим словом називають перських та месопотамських християн, особливо – тих, які прийняли унію з Римом. Халдейська Католицька Церква поширена на території сучасних Іраку, Ірану, Туреччини, інших країнах Близького Сходу та в діаспорі. Осідком халдейського католицького Патріарха є столиця Іраку місто Багдад.

 

Джерело: Радіо Ватикан