//

Ділитися хлібом з братами

 Заклик Папи про допомогу потерпілим від стихійних лих на Філіппінах, в Ірані та Китаї. «Ангел Господній» 12 серпня ц.р.

 

Прокоментувавши Євангеліє цієї неділі про хліб, що зійшов із небес, після прочитання молитви «Ангел Господній» у Кастель Гандольфо Бенедикт XVI звернувся із наполегливим закликом до захисту людей, які постраждали на Філіппінах та Китаї від повеней та в Ірані – від землетрусу.

 

Десятки загиблих, величезні руйнування, тисячі біженців, що залишилися без даху над головою. Ще трагічнішими є наслідки землетрусу на північному сході Ірану. Папа сказав: «Закликаю вас приєднатися до моєї молитви за всіх, хто втратив життя, і за всіх потерпілих від цієї руйнівної стихії. Нехай ці брати не залишаться без нашої солідарності та підтримки».

 

Заклик пролунав як логічне продовження катехизи, в якій Бенедикт XVI дав тлумачення Євхаристійній мові Ісуса. «Якщо ми приймаємо цей Хліб з вірою, – підкреслив Папа, – він змінює наше життя і спонукає нас ділитися» тим, що ми маємо, «з нашими братами й сестрами, які потребують матеріальної та духовної їжі, а особливо – любові та надії».

 

Папа пояснив, що бажав сказати Ісус, коли помноженням хлібів і риб нагодував натовп у п’ять тисяч чоловік:

 

«Чудесним чином насичуючи їхній фізичний голод, Ісус готує їх до прийняття звістки про те, що Він є Хлібом, який зійшов із небес».

 

Коли юдейський народ мандрував пустелею, він також живився хлібом, що сходив з небес, – манною, яка зберегла його життя. Тепер же Ісус говорить про себе як про хліб істинний, спроможний спасти життя навіки: «Він є поживою, яка дає вічне життя, оскільки Він – Єдинородний Син Божий, сущий у лоні Отчому, який прийшов, аби дарувати людині життя у повноті, ввести людину в життя самого Бога!»

 

В уявленні юдеїв, – підкреслив Папа, – «істинним хлібом небесним, який живив Ізраїля, був Закон, слово Боже»: «Ісус же, представляючи себе як хліб із неба, свідчить про те, що Він і є Слово Боже, втілене Слово, через яке людина може зробити з виконання волі Божої свою поживу (пор. Йн 4,34), яка скеровує та підтримує її життя. Тому сумніватися в божественності Ісуса, як це роблять юдеї з сьогоднішнього уривка Євангелія, означає противитися ділу Божому».

 

Юдеї, пояснив Папа, «не бачать далі земного походження Ісуса, і тому відмовляються прийняти Його як Слово Боже, що стало плоттю». Як каже св.Августин, «вони були далекі від цього небесного хліба і неспроможні відчути голод за ним»: «І ми маємо спитати себе, чи справді ми відчуваємо голод за Божим Словом, спрагу осягнути істинний сенс життя. Лише той, кого притягнув Бог Отець, хто слухає Його, здатен увірувати в Ісуса і живитися Ним, і так знайти істинне життя, шлях життя, справедливість, істину, любов».

 

Нагадавши, що приймати хліб живий означає відродитися до істинного життя, Папа на завершення возніс молитву до Діви Марії:

 

«Прикликаючи Пресвяту Марію, попросимо Її привести нас на зустріч з Ісусом, аби наша дружба з Ним стала міцнішою; попросимо Її ввести нас у повноту спілкування любові з Її Сином, живим хлібом, який зійшов із неба, аби Він оновив нас у глибині наших сердець».

 

Джерело: CREDO