//

Свято св. Лаврентія: «Мученик, вільна особистість по відношенню до влади»

В умовах «переважного конформізму» потрібне не лише християнське свідчення, а й мужнє слово, сказав кардинал Баньяско, який відслужив вчора в соборі Генуї Службу Божу з нагоди свята св. Лаврентія, диякона і мученика, покровителя міста. Його слова перегукуються зі словами Бенедикта XVI про цього святого, котрий прийняв мучеництво в III столітті Римської Імперії.


Кардинал Баньяско назвав мучеництво св. Лаврентія «пророцтвом»: святий диякон, що розпоряджався майном Церкви, щоб роздавати його бідним, не підкоряється наказам імператора Валеріана, який вимагав видати скарби в обмін на життя. "Ось вони, скарби Церкви", - безстрашно відповів св. Лаврентій, показуючи на бідних, яким допомагав кожен день".


Бенедикт XVI підкреслював, що мученик - це надзвичайно вільна особистість: «вільна по відношенню до мирської влади. Настільки вільна, що віддає Богові все своє життя, і, спонукувана вірою, надією і любов'ю, віддає себе в руки свого Творця і Спасителя, мученик  жертвує життям, щоб повністю приєднатися до хресної Жертви Христа. Мучеництво - це вищий акт любові у відповідь на безмірну любов Бога». (Загальна аудієнція 11 серпня 2010)


Святі, подібні до Лаврентія, є свідками тієї любові, що любить «до кінця» і не звертає увагу на отримане зло, але бореться з ним добром. «Всі ми, особливо священики, можемо навчитися у них євангельського героїзму, який спонукає безстрашно віддавати життя заради порятунку душ. Любов перемагає смерть! "(Angelus,  9 серпня 2009).


Не всі християни покликані до мучеництва, - сказав Папа, - але всі повинні свідчити про істину в любові: «У наш час, коли, здається, переважають егоїзм і індивідуалізм, ми всі повинні усвідомити наше головне завдання: зростати щодня в любові до Бога і до братів, щоб змінити наш світ». (Загальна аудієнція 11 серпня 2010).

 

За матеріалами radiovaticana.org