//

Едіт Штайн перед обличчям "інженерії зла"

"L'Osservatore Romano" присвятила цілу смугу нинішнього номера Едіт Штайн або Терезі Бенедикті від Хреста, як звучить її монаше ім'я, – німецькій католицькій святій єврейського походження, яка загинула в газовій камері концентраційного табору "Аушвіц" 9 серпня 1942 року. Як повідомляє Радіо Ватикану, сьогодні відзначається 70 - річчя з дня її смерті. Ватиканське видання розповідає про останні дні життя цієї мучениці і звертає увагу на її мужню позицію перед обличчям "інженерії зла", яка була створена нацистами. Майбутня свята була заарештована у кармелітському монастирі Ехт у Голландії, в рамках масової депортації євреїв з цієї країни, у тому числі тих, які прийняли християнство. На початку, разом зі своєю сестрою Розою, Едіт було переведено в табір Амерсфут, де своїм прикладом духовно підтримувала ув'язнених: "носила, як і інші, на своєму одязі зірку Давида, була спокійною і впевненою". Потім Едіт перевели в інший табір, близько німецького кордону, де вона відмовилася від привілеїв, які їй були запропоновані з боку одного з співчутливих охоронців. "Не хотіла для себе ніяких винятків", – згадував цей чоловік під час беатифікаційного процесу.

 

Свідки тих подій розповідали, що св. Едіт Штайн молилася, мала усмішку на вустах і таким чином давала відчуття безпеки і надії на звільнення тим, хто був поруч. Навколо неї збиралися люди, які потребували втіхи, уваги та допомоги.

 

У ніч з 6 на 7 серпня розпочалася депортація в "Аушвіц". Машиніст поїзда, на якому везли ув'язнених, згадував, що вагони, повні людей, охоронялися солдатами "SS", по дорозі не зупинялися і не мали вікон. Разом з Едіт Штайн вивезли 987 євреїв. 9 серпня, після прибуття в табір смерті, вони пройшли через відбір: 464 були направлені на важку фізичну роботу, а 523, відразу після прибуття, були відправлені на смерть у газові камери. Дослідники тих трагічних подій, відзначають, що серед засуджених були жінки в монашому вбранні, у тому числі й св. Едіт Штайн.