//

Біблія – книга всіх часів

 Сервіс squeedo.com підсумував наклади книжок, надрукованих і проданих за останні 50 років. Згідно з цими даними, найкращі продажі належать Біблії, яку – за статистикою – має кожен другий мешканець Землі.

 

Упродовж останніх 50 років надруковано і продано 3,9 млрд примірників цієї Книги. На другому місці (820 млн копій) – «Червона книжечка». Невеличке видання кишенькового розміру містить 417 цитат, думок і афоризмів Мао Цзедуна. В період китайської «культурної революції» їх мусив знати кожен китаєць.

 

Третє місце – продано близько 400 млн примірників – за книжками про пригоди Гаррі Поттера. Одразу за цим виданням стоїть у списку Дж.Р.Р.Толкіна «Володар перснів». Подальші місця займають «Алхімік», «Код да Вінчі», «Присмерк» і «Віднесені вітром».

 

Біблія – не тільки свята книга християн, але й класика світової літератури. Звідки такий успіх інших книжок? На думку Мартіна Сендецького, літературного критика і журналіста «Пшекрою», це наслідок «літературної промисловості», і в цьому немає ніякої таємниці.

 

А твір Толкіна вирізняється не так «літературно-промисловим» рівнем, як широким контекстом, з якого він виростає. Історія Фродо Беггінса – це частина прекрасно сконструйованого вигаданого світу, який має свої мови, міфологію, історію та географію. Їхні описи можна знайти в інших книжках Толкіна – «Гобіт», «Сказання про дітей Гурина», «Незавершені оповідки», й насамперед – «Сільмаріліон».

 

Джерело: CREDO