//

Чеський богослов: "гріх став чимось смішним"

О.Томаш Халік, відомий чеський богослов і психолог, критикує сьогоднішню ідеологію за те, що виключила категорію гріха з суспільної дискусії і "державної мови", наприклад у випадку корупційних скандалів. "Гріх став чимось смішним", - сказав о. Халік в інтерв'ю під назвою "Христос і світ", впливовому німецькому тижневику "Die Zeit". "Багато людей кажуть:" Я робив помилки, але це не злочин". Вони не розуміють, що не все, що не є карним - морально добре ", - вважає священик.

 

На цьому тлі о. Халік закликає до "ренесансу сповіді". Таїнство покаяння є хорошим способом боротьби з гріхом і провиною. Це не просто якась розмова, а насамперед процес роздуми над життям, нагадав католицький священик, який викладає соціологію в Карловому університеті Праги. "Треба назвати речі своїми іменами", - переконаний він.

 

О.Халік є найвідомішим католицьким інтелектуалом з країн Центральної та Східної Європи. Він був довіреною особою колишнього президента Чехії Вацлава Гавела, а також колишнього Архиєпископа Праги Франциска Томашака. Його остання книга "Нічні роздуми одного духівника. Віра в умовах невизначеності " отримала велику популярність в Західній Європі.

 

За матеріалами: radiovaticana.org