//

Монахи студити Унівської лаври розповіли про основи духовної боротьби

30 липня-05 серпня 2012 року в Свято-Успенській Унівській лаврі, що на Львівщині, відбувся третій етап Школи духовності УГКЦ, яку організовує Патріарша комісія УГКЦ з питань євангелізації разом із монахами студитами. На теми чергового етапу Школи: «Основи духовної боротьби» доповідав ієрм. Йона (Максім); про «Християнські чесноти згідно з навчанням Отців Церкви» доповідав схм. Пімен (Мойзеш).


Лекції ієрм. Йони допомогли слухачам довідатись про принципи духовного розпізнавання у просторі відносин я і Бог, про думки, їх походження і до чого вони ведуть, про 8 головних пристрастей та способи боротьби з ними. Схм. Пімен продовжив тему духовної боротьби акцентуючи на здобуванні християнських чеснот, які долають пристрасті та переображують людину.

Відгуки учасників:

 

Це та школа, де ми стаємо учнями Бога, де очі нашого серця пильно вдивляються в небо,  у вічність, де зупиняється плин часу. А розум розвертається від суєтності цього світу всередину себе самого, щоб збагнути свою малість і гаряче прагнути зустріти Його, найкращого Вчителя і намагатися хоч трііііішечки Йому подобатися.
  В.Ч.

 

У житті кожного з нас є час, коли ми хочемо призупинитись, задуматись над своїм життям, пірнути в найглибшу частину нашого серця, щоб там набутись з Богом, діткнути чогось глибшого, не буденного…
                Для мене цього року таку нагоду відкрила «Школа Духовності», в якій я брала участь з 30 липня по 5 серпня. Вона проходила в одному з найзатишніших місць нашого краю – в Уневі. Унівська Лавра, яка знаходиться на окраєні села, є місцем, до якого тягнуться різні люди з різними потребами.
Наче стомлений прохожий, який зупиняється біля джерела, щоб перепочити і втамувати свою спрагу, приходить до Лаври кожен прочанин. Тут він може діткнути духовних джерел, долучитись до молитви братів, які з подякою, прославою, покаянням і проханням, звертають свій голос у співі до Бога. Це дає чудову нагоду паломнику звернути свій погляд до Бога… Вдивитьсь у Його глибокі очі і знайти в них прийняття, обійми, любов..
Атмосфера тиші, молитви, ранкового співу пташок та шум води, яка неустанно б’є з джерела, готують до чогось глибшого, до готовності послухати слів Божої мудрості, з якими звертаються, до нас, учасників «Школи», монахи-студити. Тема цієї тижневої школи дала нам можливість подивитись іншими очима на проблеми, з якими ми зустрічаємось щодня у нашому буденному житті – це тема духовної боротьби.
Отець Йона (Максім), який проводив науку на цю тему, наголосив, що важливим у духовній боротьбі є навчитись розпізнавати Божий голос, розуміти Його волю. Навчитись слухати Бога ми можемо в молитві, Його голос тихий, Він говорить чітко. Важливо у стосунках з Богом пам’ятати, що Він є моїм приятелем, що Бог любить і весь час старається виявити Свою любов. Кожна людина повинна дозволити Богу виявити Його любов до неї і тоді зможе відповісти Йому взаємністю. Важливо навчитись бути в постійному діалозі з Богом, не вступати в діалог з своїми сумнівами і пристрастями.
Отець наголосив, що основою покликання кожного християнина є любити. А засоби, які допомагають нам краще пізнати своє покликання є даровані нам Богом через церковну спільноту. Це і Святе Письмо, і Літургія, і Сповідь, і спільноти, і особистий духовний провідник.
                 Іншою темою, яку ми теж розглядали на тижневій школі є «чесноти», яку провадив брат Пімен (Мойзеш). Важливо пам’ятати, що чесноти – це не характер, будь-який характер чи темперамент не є перешкодою до святості. Чесноти не є чимось, що ми добавляємо до нас, це є наша природа, яку ми повинні, докладаючи зусилля відбодувати в нас, оскільки вона була втрачена після гріхопадіння. Людина – це особа, в якій є повнота чеснот, зазначав брат Пімен.
Тема цієї школи є досить широкою, важко окреслити її в цьому короткому відгуку, але хочу щиро порадити всім, хто колись би мав нагоду взяти участь у такій школі – використати таку нагоду, щоб укріпити себе духовно, утвердитись у Бозі.
Закінчу свою розповідь словами о. Йони: «Святість полягає не в тому, щоб бути безгрішним, а в тому, щоб любити Бога». Любов є джерелом, яке освячує.
Лілія, учасниця «Школи Духовності»

 

Велике почуття радості зігріває душу, коли я знову повераюсь у «Школу Духовності» при Унівській Лаврі Студійського Уставу. Особливим воно було і цього разу, підчас тижневого перебування на духовних науках. Пригадую, як у перші дні перебування в Уневі, думки ще були мов молоді ягнята, які пригали то в домашні турботи, то у вир незакінчених справ на роботі. Тільки на третій день бідчув стриманість у думках світського життя і невимовну радість від надзвичайного наповнення душі чимось тихим та благодатним... Отримуючи духовні знання, як учень перед іспитом, старався нічого не пропуститись, занотовував на аркуші основні тези з викладу «Основ духовної боротьби» о. Йони та «Християнських чеснот, згідно навчань Отців Церкви» бр. Пімена. Тепер, маючи немалий багаж знань, розумію, що боротьба з пристрастями в житті, це справа озброєного воїна, який будучи захищеним «латами» молитви повинен бути в постійній увазі, щоб ворожа стріла не поранила тіло, бо через нього страждатиме душа.
                Особливо приємно бачити в «Школі Духовності» молодих хлопців і дівчат, які розпочинаючи своє доросле життя, бажають зберігати його в чистоті і пошані один до одного. Щоб обираючи покликання «життя в подружжі», бути щасливими у житті і вірними на поклик неосяжної Божої любові.
                Велика подяка всім організаторам, викладачам і жертводавцям «Школи Духовності» за отримані знання та духовний лік, які так необхідні нам в цьому бурхливому, часто оманливому і непостійному, і всеж таки прекрасному житті!
Слухач «Школи Духовності»


Духовна школа для мене це той духовний скарб життя який ставиь людину ближче до Бога. І хотілось б щоб ми завжди мали з щого черпати те духовне непроминаюче і жити житям Ісуса Христа. Якщо б ми запитали тих людей, які розіп’яли Ісуса, чи вони добрі, то, думаю, що більшість із них підтвердили б це.Так і зараз більшість людей вважають себе добрими. Але при цьому факт залишається фактом: Ісуса вбили ми, «добрі люди». Але чому так? А все тому, що людина розуміє добро по своєму. Вона чинить «гріх» заради «добра» для себе. Диявол, спокушаючи людину, постійно обманює її. Тому добрим насправді є тільки той, хто подібний до Ісуса, віддає своє життя за Бога і людей.
Ольга Мануїлівна, стоматолог


Кожен з нас в своєму житті шукає повноту щастя, шукає любові! І можна, перейти все своє життя в поривах і залишитися далі сраглим до тих відчуттів! А насправді,ми шукаємо Бога так, як Бог чекає нас. Зростати і скріплюватися у вірі нам допомагає багато чинників, і один з них це «Школа Духовності» при Унівській Лаврі, де ми змогли окунутися і торкнутися в давно забуті закутки нашої душі, завдяки почутому від духовних отців Йони та брата Пімена. Маючи таку можливість вчитися, ми уважно слухали, вловлювали кожне промовлене слово, виношували його, розважали над цим, були відкриті до спілкування. Ми з’ясовували для себе невідомі нам питання. Потік інформації просто виливався на нас! Завдяки зусиллям організаторів «Школи», в нас наступило відчуття духовного пробудження. Ми зрозуміли це через свої зусилля. Ми глибоко занурюємся, пізнаємо себе, працюємо над собою, над своїми чеснотами, і коли викурюємо з себе нечистоти ми тим же вивільнюємся від своїх гріхів, стаємо легшими більш досконалими і тим уподібнюємся до Бога. І таким чином ми можемо успадкувати Царство Боже, завдяки силі, яка нас завжди підштовхує до дій, як сказано в Святому Письмі «Царство небесне – здобувається силою».
Дякуємо всім, всім, всім!!!
З дарунком любові Марія Новогродзька


повідомила п.Іванна Скиба