//

Святий Престіл чекає реакції американських монахинь на свій мандат

На цьому тижні в Сент-Луїсі збереться Конференція вищих настоятельок жіночих монаших згромаджень США (LCWR). У центрі уваги форуму буде вироблення реакції на мандат Святого Престолу з реформування організації. В асоціацію входять 1500 осіб, серед яких настоятельки 320 монаших згромаджень, в які входить 80% монахинь в країні. Після чотирирічного дослідження, опублікованого Конгрегацією віровчення в квітні, організації була рекомендована ґрунтовна реформа.

 

Причиною стали серйозні порушення доктрини Католицької Церкви. Зокрема мова йшла про презентації, публікації та промови під егідою Конференції вищих настоятельок, що містили помилки щодо вчення про Пресвяту Трійцю, Євхаристію, божественність Христа, натхнення в Святому Письмі, висвячування жінок і вчення Церкви про людську сексуальність.

 

Збори Конференції, які пройдуть 7-10 серпня, стануть першою можливістю для всіх членів організації зібратися разом і прийти до консенсусу в реакції на мандат. Голова асоціації, сестра францисканка Пет Фаррелл, повідомила, що існують три варіанти: виконувати мандат, не відповідати на нього і, можливо, створити окрему організацію, яка б відповідала вимогам, поставленим Святим Престолом.

 

Святий Престіл визначив координатора в процесі реформування Конференції вищих настоятельок. Архиєпископ Пітер Сартейн отримав широкі повноваження в контролюванні діяльності організації. Коли він запропонував, що прийде на майбутні збори, отримав відповідь, що його присутність не буде бажаною.

 

Єпископ Леонард Блер, заступник архиєпископа Сартейна, сказав в одному з інтерв'ю, що якби Конференція вищих настоятельок жіночих монаших згромаджень США висловила бажання до діалогу з надуживань в питаннях віровчення, не дійшло б до втручання в цей процес Святого Престолу.

 

За матеріалами radiovaticana.org