//

Австрійський фізик про місце Бога в наукових дослідженнях

Австрійський квантовий фізик вважає, що навіть закони природи самі по собі не зрозумілі, а питання про Бога виникає у кожного, як у людей далеких від науки, так і великих учених.

 

Віденський фізик Антон Цайлінгер вважає, що справжній учений у своїх дослідженнях приходить в пункт, де зустрічає Бога. "Бога ніхто не може приховати", - заявив він в інтерв'ю журналу "Profil", - "це питання віри, а не науки". Люди, які говорять, що можна пізнати Бога, помиляються, Якщо б було так, "це був би кінець релігії", зізнався 67-річний керівник Віденського інституту експериментальної фізики. "Тоді належати до Церкви означало б не шукати віру, але вести підрахунок", - вважає він.

 

Всесвітньо відомий фізик запитує, "де в наукових дослідженнях є місце для ролі Бога?", І відповідає: "Там, де є щось незрозуміле, перш за все за допомогою законів природи, наприклад гравітації". "Чому існують закони природи ніхто не знає, вони просто є", - підсумовує фізик. Ось це "простір, який я можу дати Богу, якщо я віруючий, тому що Він не знаходиться в суперечності з наукою".

 

Антон Цайлінгер відомий своїми піонерськими роботи в галузі квантової інформації. Він вперше в світі здійснив квантову телепортацію з використанням фотонів. Лауреат премії Вольфа з фізики 2010 року.

 

За матеріалами radiovaticana.org