//

Бенедикт ХVІ: Господь вимагає від нас єдиного діла – «вірувати в Того, Кого Він послав»

Святіший Отець Бенедикт ХVІ і надалі перебуває в літній резиденції Вселенських Архиєреїв у містечку Кастель Ґандольфо, що розташоване поблизу міста Риму. У неділю, 5 серпня 2012 року, на внутрішньому подвір’ї і перед папською літньою резиденцією зібралась велика кількість паломників та побожних туристів, що прибули з різних куточків світу, щоб почути повчання Святішого Отця, проказати разом із ним Богородичну молитву «Ангел Господній» та отримати апостольське благословення.

 

Свою сьогоднішню катехизу Єпископ Риму побудував на біблійному читанні, яке Римо-Католицька Церква призначила на цю неділю, а саме на уривку із шостого розділу Євангелії від святого Івана, де описується, як наш Спаситель, прибувши у Капернаум і ввійшовши у місцеву синагогу після чуда помноження хліба, виголосив Свою славну промову. Папа пригадав, що люди шукали за Ісусом, щоб зробити Його своїм царем, однак, Месія віддалився від них, знаючи, що вони бажали мати Його своїм царем лише через те, що Він зумів помножити хліб, тобто, тільки задля того, що дав їм тілесну поживу: «Істинно, істинно говорю вам: Ви шукаєте Мене не тому, що чуда бачили, а тому, що хліб їли та й наситилися.» (Ів. 6, 26). Ісус хоче допомогти людям вийти поза задоволення своїх безпосередніх матеріальних потреб, хоч і вони є важливими, бажає відкрити їхні серця на існування чогось більшого, ніж звичайне задоволення щоденної потреби у їжі, одязі, кар’єрі. Ісус говорить їм про їжу, що не переминає: «Працюйте не на ту їжу, яка проминає, лише на ту їжу, яка залишається на життя вічне, - яку дасть вам Син Чоловічий, бо Його Бог-Отець назнаменував» (Ів. 6 27).

 

А на запитання народу, що необхідно робити, щоб чинити Божі діла, Христос відповів: «Діло Боже – вірувати в Того, Кого Він послав» (Ів. 6, 29). За словами Святішого Отця, саме віра в Ісуса Христа, зустріч із Ним є центром нашого існування, вона дає нам повний сенс та впевненість на нашому, часто нелегкому, життєвому шляху. «Тут не йдеться про те, щоб слідувати за якоюсь ідеєю, проектом, але, щоб зустріти Його як живу Особу, повністю захопитись Ним та Його Євангелієм», – мовив Папа. Ісус запрошує не зупинятись на людському горизонті і відкритись на Божий горизонт, горизонт віри. Він вимагає від нас єдиного діла – прийняти Божий задум, тобто, «вірувати в Того, Кого Він послав».

 

Святіший Отець пригадав, що у пустині Мойсей дав своєму народові манну, хліб із неба, посланий Богом, а Ісус Христос дає щось інше, дарує Себе Самого, Він є «правдивий хліб, що зійшов з неба», і лише зустрівши Його, ми зустрічаємо живого Бога. Ісуса, що є правдивим хлібом життя, який втамовує наш голод сенсу життя, правди, неможливо здобути за допомогою людської праці, ми отримуємо його виключно як дар Божої любові.

 

А на закінчення Єпископ Риму наголосив, що Ісус Христос завжди заохочує нас, щоб ми не забували про те, що важливим є не лише забезпечити собі хліб для фізичного існування, але ще важливіше дбати про поживу для нашої душі, про зв’язок із Ним, про зміцнення нашої віри у Нього, що є хлібом Життя.

 

Джерело: Радіо Ватикан