//

Свобода віросповідання не повинна обмежуватись з мотивів боротьби з тероризмом – Держдеп США

ВАШИНГТОН – Влада часто не бачить відмінності між мирною релігійною практикою та кримінальною або терористичною діяльністю.

 

Про це зазначено у Звіті про міжнародну релігійну свободу за 2011 рік, який щороку готує Бюро демократії, прав людини та праці Державного департаменту США, повідомляє Інститут релігійної свободи.

 

У звіті задокументовано факти не тільки відмови уряду Єгипту вжити заходів для припинення зростання насильства по відношенню до християн-коптів, але і його причетність до цих нападів.

 

Водночас новий уряд у Лівії вирішив не застосовувати старі закони, що обмежували релігійну свободу. Керівництво країни відмовилось від активного регулювання всіх аспектів релігійного життя та закріпило право на вільне відправлення релігійних обрядів у тимчасовій конституції, що забороняє дискримінацію на основі релігії або належності до певної релігійної групи.

 

У Бірмі, яка перебуває у переліку країн, що викликають особливу стурбованість, уряд зробив кроки до подолання давньої спадщини інтенсивного релігійного гніту. Було полегшено деякі обмеження у будівництві церковних споруд і взагалі дозволено прихильникам зареєстрованих релігійних груп сповідувати свою віру на власний розсуд. Тим не менш, уряд продовжує вводити обмеження на деякі види релігійної діяльності, що часто обмежує свободу віросповідання. Зокрема, влада відслідковує наміри щодо проведення будь-яких великих громадських заходів, а релігійні організації зобов’язані отримувати дозволи на їх проведення.

 

У звіті зазначено, що країни Європи стають все більш різноманітними етнічно, расово і релігійно. Ці демографічні зміни іноді супроводжується зростаючою ксенофобією, антисемітизмом, анти-мусульманськими настроями та нетерпимістю до людей, які вважаються "іншими".

 

У доповіді зафіксовано зростання числа європейських країн, серед них Бельгія та Франція, чиї закони обмежують носіння релігійного одягу в публічних місцях, що переважно зачепило мусульман. Крім цього, парламент Угорщини ухвалив закон, що регулює реєстрацію релігійних організацій і для їх визнання вимагає політичного голосування в парламенті. У зв’язку з цим з початку 2012 року відбулось скорочення числа визнаних релігійних груп з більш ніж 300 до 32.

 

За даними Звіту, у 2011 році уряди деяких країн відреагували на конфлікти і групи, які вони вважають "екстремістськими", у такий спосіб, що призвело до обмеження свободи віросповідання і спровокувало соціальну нетерпимість. Серед цих країн Бахрейн, Росія, Ірак і Нігерія.

 

Минулого року деякі уряди все частіше використовували закони проти богохульства, відступництва та дифамації релігії задля того, щоб обмежити свободу віросповідання, права релігійних меншин та свободу слова. Особливо помітними такі практики були у Пакистані, Саудівській Аравії та Індонезії.

 

Доповідь констатує глобальне зростання антисемітизму, що проявляється в запереченні і прославлянні Голокосту; виступах проти політики Ізраїлю, поєднаних з кричущим антисемітизмом; зростанні націоналістичних рухів та традиційними проявами антисемітизму, таких як теорія змови, акти наруги і насильства, "кривавий наклеп" і карикатурна демонізація євреїв. У звіті наводяться такі факти, що мали місце у Венесуелі, Єгипті, Ірані, Франції, Угорщині, а також повідомляється про пошкодження єврейських кладовищ, синагоги та пам'ятників Голокосту в Україні. При цьому в Україні та Нідерландах футбольні матчі були затьмарені антисемітськими гаслами.

 

За даними моніторингу Держдепартаменту США цілий ряд країн залишається у переліку постійних і системних порушників релігійної свободи. У звіті зафіксовано поточний стан релігійних репресій в Китаї, Північній Кореї, Ірані, Саудівській Аравії, Еритреї та інших країнах з авторитарними урядами. Зокрема, в Ірані християнський пастор Юсеф Надархані був ув’язнений та опинився перед загрозою страти лише за сповідання своєї віри. Свободи віросповідання, як і інших свобод, просто не існує в Північній Кореї.

 

Звіт наводить факти порушень, а також поліпшення і позитивні зміни у релігійній свободі, стосовно різним країнам світу. Окрема частина звіту стосується ситуації зі свободою віросповідання в Україні.

 

Наявні тенденції у сфері забезпечення релігійної свободи, що узагальнюються у щорічних звітах, стають підставами для корекції зовнішньої політики з боку Президента та Державного секретаря США, а також застосування санкцій по відношенню до країн-порушників.