//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (23.07 –29.07)

Понеділок. Від 16 до 20 липня 2012 р. у м. Ґуаякіль (Еквадор) відбувалась ХІІ Зустрічі Афроамериканського душпастирства. Делегати з двадцяти країн Латинської Америки та Карибського регіону роздумували над душпастирством серед афроамериканців. З цієї нагоди Святіший Отець Бенедикт XVI направив до учасників акції спеціальне послання, у якому закликав поглиблювати культурні цінності, історію та традиції, щоб Церква уміла представляти Христа, як справжню відповідь на прагнення людини.

 

Своє послання Папа також скерував до учасників Міжнародного Конгресу Світських Інститутів, який відбувся в Асижі на тему «У слуханні Бога – на сторінках історії: світськість звертається до богопосвяченості». У ньому Понтифік наголосив, що ідентичність богопосвячених мирян має важливе значення для місії Церкви, бо допомагає їй реалізуватися у світі. За словами Святішого Отця, стиль життя богопосвячених вірян робить очевидним багатство, красу і радикальність євангельських заповідей.

 

22 липня Бенедикт XVI призначив новим віце-камерленгом Святого Римської Церкви Архиєпископа П'єра Луїджі Челата, який змінив на цій посаді кардинала Сантос Абріла і Кастелло

 

Середа. Папа Бенедикт XVI висловив свої співчуття у зв'язку із загибеллю кубинського дисидента, християнського демократа, Освальда Пая, який загинув у автокатастрофі у неділю біля міста Баямо. Телеграму зі співчуттям від імені Папи надіслав субститут Святого Престолу Архиєпископ Анджело Бечу.

 

В італійському Кането проходив триденний семінар, присвячений соціальному навчанню Церкви. Архиєпископ Домінік Мамберті виступив з доповіддю про сутність дипломатичних відносин в розумінні Апостольського Престолу. Він заявив, що метою діяльності дипломатії Святого Престолу завжди є благо людини. Представник Апостольської Столиці назвав конкретні ініціативи, в яких Святий Престіл бере участь: постійно діє в рамках ініціатив з роззброєння; з 1956 р. є членом-засновником МАГАТЕ, організації, яка ставить за мету обмеження, знищення та повне атомне роззброєння і використання атомної енергії винятково в мирних цілях. Святий Престіл активно бореться проти застосування піхотних мін, і в 2008 р. в Осло підписав відповідний трактат. Архиєпископ Мамберті також нагадав про ініціативи Святого Престолу проти дискримінації і переслідування християн за віру.

 

Святіший Отець призначив отця Тадеуша Войду з Товариства Католицького Апостольства підсекретарем Конгрегації Євангелізації Народів.

 

Бенедикт XVI прийняв зречення з уряду (згідно з кан. 401 §1 ККП) Його Преосвященства Маркіяна Трофім'яка.

 

Четвер. Архиєпископ Герхард Людвіг Мюллер, нещодавно призначений префект Конгрегації віровчення, в інтерв'ю «L'Osservatore Romano» розповів в чому полягає місія його дикастерії. Він зазначив, що в сучасну епоху людство потребує надії і ясних сигналів для того, щоб рухатися вперед. Саме діяльність Конгрегації віровчення полягає у поясненні і оголошенні віри захищеної від помилок - віри як позитивної сили, «сили надії і потенціалу необхідного для подолання конфліктів і зіткнень».

 

26 липня Бенедикт XVI призначив о. прелата Пола Пелета новим керівником відділу з питань визнання недійсності і неважності шлюбів і причин недійсності свячень при Трибуналі Римської Роти - вищої апеляційної судової установи Католицької Церкви.

 

П’ятниця. Прес служба Святого Престолу поінформувала, що Святіший Отець прийняв на аудієнції спеціальну комісію кардиналів, створену для адміністративного розслідування витоків конфіденційної інформації. Бенедикт XVI був проінформований про висновки, до яких прийшла кардинальські комісія, і результати кримінальної справи. Він подякував за інформацію і попросив ватиканські судові органи і надалі старанно продовжувати свою роботу.

 

Субота. 28 липня Бенедикт XVI зробив кілька важливих призначень. Папа призначив архиєпископа П'єра Луїджі Челата, віце-камерленго Святої Римської Церкви і архиєпископа Зігмунда Зімовського, голову Папської ради душпастирства працівників сфери охорони здоров'я членами Конгрегації у справах Єпископів. Крім того Понтифік призначив кардинала Сантоса Абріль-і-Кастельо, архипресвітера Папської базиліки Санта Марія Маджоре, своїм легатом на святкування 950-річчя заснування єпархії Сапи в Албанії, яке відбудеться 29 вересня.

 

Неділя. У неділю, 29 липня, перед проказуванням молитви «Ангел Господній» Святіший Отець Бенедикт XVI прокоментував євангельський уривок, у якому розповідається про чудесне помноження хлібів. Папа вказав, що подію помноження хлібів Ісус потім коментує в капернаумській синагозі, вказуючи на себе самого, як на «хліб», що дає життя. Під час помноження хлібів Ісус діє так само, як і під час Тайної Вечері: «Ісус узяв хліби і, віддавши хвалу, подав тим, що сиділи» – так говориться у Євангелії (Ів 6,11). Наполягання на поділеному «хлібі» та на «відданні хвали» (грецькою мовою eucharistesas), привертає увагу на Євхаристію, жертву Ісуса Христа задля спасіння світу. «Просімо у Господа, – закликав Святіший Отець, – щоб дозволив нам наново відкрити важливість живитись не тільки хлібом, але істиноюж любов’ю, Христом, Тілом Христа, вірно та з великим усвідомленням приступаючи до Пресвятої Євхаристії, щоб дедалі глибше бути з Ним з’єднаними. Адже, не тільки Євхаристійна пожива перетворюється в нас, але і нас перетворює у таїнственний спосіб. Одночасно молімся, щоб нікому не бракувало хліба, потрібного для гідного життя, і щоб нерівності поборювались не зброєю насилля, але взамоподілом і любов’ю».

 

Після проказування молитви «Ангел Господній», Святіший Отець Бенедикт ХVІ звернув окрему увагу на драматичні події в Сирії. Папа звернувся із закликом надати необхідну гуманітарну допомогу і виявити солідарність, знову запевнюючи свою близькість до страждаючого населення та згадку у молитвах, ще раз настійно закликаючи до припинення кровопролиття та всякого насилля. «Благаю у Господа мудрості серця, зокрема, для тих, на кому лежить більша відповідальність, – сказав далі Вселенський Архиєрей, – щоб використати усі можливі зусилля, спрямовані на пошук миру, також і з боку міжнародної спільноти, через діалог і примирення, маючи на увазі відповідну політичну розв’язку конфлікту».