//

Всесвітній конгрес католицьких науковців відкрився у Відні

30 липня в Відні розпочався всесвітній конгрес міжнародного руху католицьких вчених "Pax Romana". До 2 серпня богослови, інтелектуали, представники католицьких організацій із усього світу будуть вести дискусії на тему "Час кризи - час ідей і дії". На своєму форумі вчені зосередяться на проблематиці комунікаційної роботи в Церкві, "глобального управління", відповідальності релігій за спільне майбутнє, ділової етики та сталого способу життя.

 

Католицький рух вчених "Pax Romana" був заснований в 1921 р. У 1947 р. до нього приєдналися дві організації - Міжнародна асоціація католицьких інтелектуалів і Студентський рух. Сьогодні до "Pax Romana" належать організації з 54 країн з усіх континентів. Штабквартира міжнародної мережі знаходиться в Женеві, а студентського руху в Парижі. На чолі організації стоїть перуанський богослов Хав'єр Ігуіньіс.

 

Українських учасників - представників товариства "Обнова" - п. Марка Калиняка, Софійку Керничну, Дану Кушплер і Оленку Бідованець зустріли музикою Моцарта, Брамса, хорватськими та словацькими мелодіями.

З «Обновою» виявили бажання співпрацювати такі організації як "Католицька акція" Відня, "Католицький академічний союз" Відня. Було домовлено про подальші переговори і визначення спільних царин діяльності.

Дана Кушплер ділиться своїми рефлексіями після одного з обговорень у робочій групі на конференції:

 

"...Церкви та її члени є тим щасливі, що сучасні засоби комунікації вони розглядають як речі дані Богом, а отже, такі, які можуть сприяти євангелізації. Якщо ж ми маємо такий погляд на сучасні можливості для комунікації, то чому б не скористатися вповні ними: створювати унікальні, власне церковні, сайти не за прикладом бізнесових, а на випередження – через запровадження нових, «своїх» стандартів. Дуже часто перешкодою цьому є відсутність бажання чи технічних навичок у священиків провадити такі сайти, блоги, чи сторінки в соцмережах, однак як часто в церковній спільноті є ті, хто є справжніми «профі» в цих речах. І третє – Церква сьогодні має стати більш інтерактивною. Люди дедалі більше потребують не лише проповіді, яка залишається односторонньою дією, а потребують бути вислуханими і прагнуть розуміння, мати місця, де двостороння жива розмова буде можливою. Зрозуміло, що такі зміни є викликом консерватизму, який часто характеризує Церкву. Утім, саме про сміливість християн говоримо на цій конференції".

 

"Представники інших держав дивуються і захоплюються нами, вихідцями із пострадянської країни, - каже Оленка Бідованець. - Для них незвично, що ми розмовляємо іноземними мовами, що маємо освіту, що є активні і спраглі нових вражень. Для «Європи, яка спить», ми є новим диханням. Багато можливостей, але й водночас багато відповідальності – за Товариство, яке представляєш, за свою країну.

 

Сьогодні усвідомлюється одна істина – усі, незалежно від мови і походження, шукають Бога, шукають способу поширення Його Слова. І ми повинні використовувати усе – від усного мовлення до Фейсбуку і сайту «Обнови»... Маємо бути активні і відкриті, аби використовувати з користю те, що нам дав Бог", - підсумовує Оленка.

 

 

За матеріалами radiovaticana.org / dyvensvit.org