//

Іспанія: "Чудо крові" святого Пантелеймона

У літургійний спомин святого Пантелеймона сотні людей відвідало монастир Утіловлення в Мадриді, щоб побачити надзвичайне явище, так зване чудо крові: застигла кров мученика, що зберігається в спеціальній ампулі, цього дня "оживає", приймаючи рідкий стан.

 

27 липня ампула з кров'ю мученика виставляється на вівтар. Процес її трансформації в рідкий стан можна спостерігати безпосередньо на спеціально підготовлених екранах. Час від часу священик дає вірним цілувати реліквію святого Пантелеймона. Як повідомляє Радіо Ватикану, кров залишається у рідкому стані іноді впродовж декількох днів. За переданням, "чудо крові" не відбулося лише двічі: коли розпочалася Перша світова війна та на початку громадянської війни в Іспанії у 1936 році.

 

"Чудо крові" святого Пантелеймона – це день молитовного чування. Люди гаряче моляться, приступають до сповіді та причастя.

 

Святий Пантелеймон родом з Нікомидії, прийняв мученицьку смерть за наказом імператора Максиміана в 305 році. Завдяки зусиллям батька Пантелеймон став лікарем. Після свого навернення у християнство зціляв хворих, вимовляючи ім'я Ісуса. Він дбав не лише про зцілення тіла, а й душі хворого. Слава Пантелеймона, до якого звідусюди линули натовпи, викликала заздрість у язичницьких лікарів, які звинуватили його перед імператором Максиміаном у приналежності до християн. Після довгих тортур він був обезголовлений 27 липня. Пантелеймон є покровителем лікарів, медсестер та одиноких людей.

 

Слава святого Пантелеймона поширилася на Піренейському півострові у XVII столітті. У 1611 році Альдонза, донька віце-короля Неаполя Яна де Зуніга, друга настоятелька монастиря Утіловлення в Мадриді, привезла ампулу з кров'ю до Іспанії разом із фрагментом кістки мученика. Чисельні зцілення  і чудо крові святого спричинили проведення досліджень вмісту ампули вже у вісімнадцятому столітті. Дослідження лікарів і фахівців показали, що рідина має властивості людської крові.