//

Кардинал Сандрі про духовність Європи та християн, яких переслідують у всьому світі

"Не перестаємо вірити в Європу духа. Найважливішим пріоритетом є вірити в континент, який не відмовляється від своєї духовності, а в її склад слушно входить християнська спадщина". Про це сказав префект Конгрегації для Східних Церков на координаційному засіданні послів європейських країн, акредитованих при Святому Престолі. Гостей приймав 11 липня посол Кіпру при Ватикані Джордж Пулідес у зв'язку з розпочатим цього місяця кіпрським головуванням в ЄС. Кардинал Леонардо Сандрі наголосив, що процес інтеграції Європи ще триває. Це стосується не тільки очікуваного приєднання до Євросоюзу нових країн. Йдеться передусім про присвоєння європейської ідентичності більш свідомим способом, який усі поділяють.

 

Глава дикастерії Ватикану вказав на потребу більшої відкритості між послідовниками різних релігій. Християни повинні пам'ятати наскільки важливо вести екуменічний діалог між собою в перспективі міжрелігійного співробітництва з метою забезпечення ефективної свободи всіх, як окремих осіб, так і цілих народів – зазначив кардинал Сандрі.

 

За словами префекта Конгрегації для Східних Церков, відновлення духовного виміру може бути виходом з "тунелю", в якому тепер перебувають певні регіони світу. Він нагадав, зокрема, проблеми на Близькому Сході, питання про палестино-ізраїльський діалог, ситуацію в Сирії, Іраку та Єгипті, у країнах з давньою християнською традицією, які віддав особливій опіці Європи. Він вказав на постійний вихід християн з різних країн Близького Сходу та міграцію в межах континенту. У країнах Західної Європи зростає присутність спільнот східних християн, які можуть стати для нас цінним духовним і моральним засобом. Їм треба надати пастирську турботу відповідно до їхньої літургійної традиції.

 

У своєму виступі перед європейськими послами у Ватикані кардинал Сандрі засудив усі форми християнофобії і насильства щодо християн, що останнім часом відбуваються в Африці. "Європа має велику відповідальність щодо цілого світу, особливо постколоніальної Африки – зазначив кардинал. – Важливо покласти край жорстокому, безглуздому насильству, що викликане псевдо-релігійною мотивацією. Африка покликана Богом стати континентом справжніх засобів надії для людської цивілізації". Глава ватиканської дикастерії також наголосив на потребі сильної оборони "права всіх, а, отже, і християн, залишитися там, де вони народилися і де вони довели прихильність до віри батьків, завжди поєднаної з любов'ю до батьківщини".

 

За матеріалами: Radio Watykańskie