//

Святі Йоаким та Анна – приклад єдності та любові між поколіннями

26 липня римо-католицька Церква відзначає літургічний спогад святих Йоакима та Анни – батьків Пречистої Діви Марії та «дідуся й бабусі» Ісуса Христа. При різних нагодах Святіший Отець Бенедикт ХVІ окремо звертався до ролі старшого покоління в родині, а, зокрема, святих Йоакима та Анни, Ісусових «бабусі та дідуся».

 

Мабуть, не одному християнинові, принаймні раз у житті, спадало на думку питання, що ж означало для Йоакима та Анни бути батьками Пречистої Діви Марії та, одночасно, «дідусем та бабусею» Ісуса. Без сумніву, цю надзвичайну родину об’єднувала любов, яка, за словами Папи, відображає красу родинних зв’язків, зокрема, у теперішній час, коли релятивізм та нові сімейні моделі послабили фундаментальні цінності традиційної ролі старшого покоління у сім’ї. Тому Бенедикт ХVІ закликає їх і надалі бути живої присутністю в родині, у Церкві та у суспільстві, зокрема, у сім’ї бути свідками єдності, цінностей, які ґрунтуються на вірності, яка породжує віру та радість життя.

 

А 26 липня 2009 року, саме х нагоди літургічного спогаду святих Йоакима та Анни, Святіший Отець закликав молитись за дідусів та бабусь, які в родині є свідками фундаментальних цінностей життя та наголосив на їхній великій виховній ролі, віддаючи усіх бабусь та дідусів у світі під покров святих Йоакима й Анни та уділив їм усім особливе апостольське благословення.

 

Варто згадати, що 26 липня португальська Церква відзначає свято бабусь та дідусів, для яких у цей день призначені спеціальні богослуження у храмах, а також численні культурні заходи.

 

Джерело: Радіо Ватикан