//

Католики В'єтнаму відважно вимагають свободи віросповідання

15 липня понад 10 000 католиків єпархії Вінь в північному В'єтнамі взяли участь у демонстрації на захист свободи віросповідання. Це був протест проти жорстокого нападу та підпалу, які скоїли понад п'ятсот міліціонерів 1 липня в каплиці міста Конг Куонг. Вони жорстоко побили вірян і розгромили каплицю. Цей напад став одним із серії нападів на це місце культу, які почалися торік у листопаді.

 

Марші та демонстрації відбулися неділю, 15 липня, в багатьох місцевостях єпархії Вінь попри спеку і зусилля уряду залякати католиків, щоб вони не збиралися разом. У суботу біля осередку ординарія єпархії Вінь, єпископа Пола Нгуена Тай Хопа поставили три броньовані автомобілі з озброєними людьми. Поліція патрулювала місцевість, яка належать єпархії, а групи хуліганів оточували церкви. Оскільки заблокували громадський транспорт, тисячі католиків вночі подолали десятки кілометрів пішки, щоб дістатися до місць демонстрацій, які відбулися в цілому мирно. Однак в місцевості Бот Да міліціонери і хулігани перешкодили відправити Літургію. Демонстранти несли прапори Ватикану і транспаранти з гаслами: "Релігійна свобода є правом", "Ми готові захищати Церкву", "Ми протестуємо проти знищення урядом фігури Матері Божої з Конг Куонг".

 

Єпархія Вінь уже 10 липня скерувала листа до всіх єпископів В'єтнаму з проханням про солідарність з вірянами, які зазнають насильства в Конг Куонг. Вона оголосила про недільну демонстрацію, вимагаючи припинити переслідування та напади на католиків в урядових ЗМІ.

 

За матеріалами: Radio Watykańskie