//

Апостольський Престіл пояснює причини звільнення словацького Архиєпископа

Апостольська нунціатура в Словаччині виступила із заявою від імені Апостольського Престолу, в якій пояснила ситуацію з недавньою відставкою Архиєпископа Трнави Роберта Безака. "У зв'язку з численними сигналами, які прямували безпосередньо до Ватикану від священнослужителів та вірних про пастирську ситуацію в Архиєпархії Трнава, кардинал Держсекретар уповноважив Конгрегацію у справах Духовенства підготувати апостольську візитацію цієї окремої Церкви, з метою перевірки скарг" - йдеться в заяві.

 

Візитація відбулася з 22 січня по 1 лютого 2012. Її очолив чеський єпископ Іван Баксант. Результати були направлені для розгляду в Конгрегацію у справах Духовенства. Після цього Конгрегація у справах Єпископів повідомила єпископа Безака про найважливіші моменти, що стосуються його та його пастирської діяльності, і попросила його дати їм оцінку і представити свою думку. Після ретельного розгляду ситуації, Святіший Отець вирішив просити єпископа Безака відмовитися від управління Трнавскою Архиєпархією. Після відмови останнього, Бенедикт XVI звільнив його з посади і рішення було опубліковано 2 липня 2012.

 

Святішиий Престол висловлює "глибоке співчуття" з приводу того, що єпископ Безак прискорив публікацію цієї інформації і, таким чином, "порушив папську таємницю". Апостольська нунціатура просить словацьких вірних "прийняти рішення Святійшого Отця добровільно і в дусі віри", і сподівається на "зміцнення єдності Церкви в країні".

 

За матеріалами: radiovaticana.org