//

Кардинал Маркс: ЄС потрібно розглядати як "християнський проект"

З урахуванням нинішньої кризи, на думку мюнхенського архиєпископа кардинала Рейнхарда Маркса, Європейський Союз слід розглядати "як християнський проект". Континент має на собі відбиток саме християнського уявлення про людину, заявив єрарх, який є головою Комісії єпископської конференції Європейського Співтовариства (COMECE). На його думку, християнське уявлення про демократію та людську гідність пропонує "соціальну форму економіки, яка служить народу, а не капіталу"; саме її тепер потрібно рішуче захищати. "Без християнства Європа не може продовжувати зберігати свою ідентичність. Саме тому Європа залишається завданням для нас, християн, прямо зараз ", - сказав кардинал Маркс.

 

Європа в даний час знаходиться "на переломному етапі свого розвитку", вважає він, і нагадує, що економічна інтеграція для батьків-засновників Євросоюзу не була самоціллю, але "баченням єдиної Європи в умовах миру і свободи". І сьогодні солідарність і єдність Європи, на думку кардинала, є запорукою справжнього миру. Причому, "це стосується не тільки народів Європи, а й усього світу", оскільки саме Європа була відправною точкою великих світових воєн, нагадав єрарх.

 

"Сьогоднішня криза в Європі продемонструвала, що економіка, політика, культура і загальні християнські цінності, не можуть бути відокремлені один від одного", - сказав кардинал Маркс. Мова, в кінцевому підсумку, не йде про "технічні проблеми", а про "спільне бачення майбутнього нашого континенту", - вважає голова Комісії єпископської конференції Європейського Співтовариства.

 

За матеріалами radiovaticana.org