//

Професор генетики серед біоетичних експертів польського єпископату

Про загрози, які виникають внаслідок застосування методу in vitro йшлося під час вівторкового засідання Групи експертів у справах біоетики Католицького єпископату Польщі. Засідання проводив Архиєпископ Генрік Хозер, а до складу Групи приєдналась професор генетики Аліна Мідро.


На думку Групи експертів, розлади сексуальної орієнтації та виникнення т.зв. культурної статі, яка часто не відповідає біологічній статі, є сьогодні важливою антропологічною проблемою.


Під час засідання йшлося також про патологічні наслідки штучного запліднення. Нагадуючи про те, що зачате людське життя є недоторканим аж до природної смерті, незважаючи на можливу інвалідність чи дефекти,  Архиєпископ Хозер звернув увагу на потребу відповідної профілактики генетичних вад ембріону чи плоду. Група експертів з сумом відзначила, що власне процедура in vitro є причиною виникнення генетичних вад. А швидке їх виявлення має результатом пренатальну євгеніку, яку католицька етика відкидає.


У зв’язку з тим, що проблеми клінічної і експериментальної генетики щодо людини невпинно зростають, до Групи експертів у справах біоетики приєднався ще один член – професор генетики Аліна Мідро. «Аналізуючи сучасну ситуацію, ми хочемо заздалегідь розглядати ці питання, аніж вони з’являться у соціальному просторі», – повідомив Архиєпископ Хозер.


Католицький єпископат Польщі скликав Групу експертів у справах біоетики 18 червня 2008 року.


За матеріалами wiara.pl