//

Кардинал Жан-Луї Торан: У дипломатії важливий не розрахунок, а істина

 Кардинал Жан-Луї Торан переконаний, що дипломатія повинна насамперед служити істині. Це особливим чином стало зрозуміло після трагедії Другої світової війни. На його думку, "національні істини" повинні бути підпорядковані "міжнародній істині", фундаментом якої є мир і співпраця. "І тут потрібна глобальна етика", – заявив єрарх 26 червня на зустрічі в межах ініціативи "Двір язичників" в італійському посольстві при Святому Престолі. На його думку, якщо коротко підсумувати місію сьогоднішньої дипломатії – нею буде, безумовно, мир у всьому світі й переконання, що "будь-яка політика має служити людині".

 

Дипломат виконує місію, яка пов'язана з контактом з різними культурами і народами. Він часто є спостерігачем і посередником, і тому має відзначатися добротою, твердістю і мудрістю. Він не може забути про щирість і правду, вважає кардинал Торан. "Але було б великим гріхом не визнати, що дипломатія передбачає певну сміливість: сміливість називати речі своїми іменами", – підсумував він.

 

Кардинал заявив, що його досвід підказує, що дипломатія, спрямована на розрахунок, рідко досягає своєї мети. На його думку, тільки істина може по-справжньому служити справі миру, згладжувати розбіжності та загоювати рани.

 

За матеріалами:  radiovaticana.org