//

Католицька Церква розробляє основний стратегічний документ

Минулий тиждень приніс католицькому світові новину, яку ЗМІ, навіть церковні, постаралися не помітити. А все-таки новина епохального характеру. Її навіть можна би було назвати підготовкою ІІІ Ватиканського Собору. Щобільше, підготовкою небаченої дотепер гласності й прозорості.

 

У вівторок, 19 червня цього року, Ватикан оприлюднив робочу версію підсумкового документу Синоду єпископів Католицької Церкви з питань Нової Євангелізації. Для не до кінця втаємничених у церковну термінологію варто зазначити: Католицька Церква розробляє, а у жовтні місяці має закінчити розробку і ухвалити в кінцевому варіанті документ, який зобов’язуватиме усю Спільноту Католицької Церкви. І цей документ, de facto, є стратегією розвитку і життєдіяльності усього світового католицизму.

 

«Документ складається з чотирьох основних частин. Перша – присвячена відкриттю суті Нової Євангелізації, яка є досвідом християнської віри, зустрічі з Ісусом Христом, Євангелієм Бога Отця до людини, що змінює нас, збирає разом і провадить завдяки дару Святого Духа до нового життя. У другій частині увага зосереджена на розпізнаванні змін, які впливають на наш спосіб життя і віру. До того ж проведено аналіз причин поширення ідеї нової євангелізації та того, як різні окремі Церкви приймають цю концепцію. У другому розділі запропоновано сім сценаріїв нової євангелізації: культурний, суспільний, економічний, політичний, науково-технічний, комунікаційний і релігійний. У документі виокремили також п’ять  інструментів Нової Євангелізації: любов, екуменічний діалог, міжрелігійний діалог, парафіяльне душпастирство і душпастирство покликань.

 

У третій частині – аналіз основних місць, інструментів, суб'єктів та видів діяльності, за допомогою яких можна переказувати християнську віру, як: Літургія, катехизація, благодійність; пам'ятаючи, що переказ віри має ґрунтуватися на її визнаванні, священнодійстві, переживанні та молитовній підтримці. Четвертий, останній розділ, присвячений дебатам про сектори пастирської діяльності, яка особливим чином спрямована на проголошення Євангелія і переказ віри. Тут йдеться про класичні сектори, але розглядаються також нові, які з'явилися як відповідь на виклики, що є у християнських спільнот і впливають на їхній спосіб життя і віру. Серед них виокремлюють чотири головні: екологія людської особистості, взаємодоповнюваність віри і розуму, звернення до святості, центральне місце питання священичих покликань».

 

Такого всеохоплюючого документу Католицька Церква не випрацьовувала від часу закінчення ІІ Ватиканського Собору.

 

Оскільки Синод Єпископів представляє повноту Католицької Церкви, і, вочевидь, кінцевий документ цього Синоду щодо нової Євангелізації затвердить Папа, то у цьому випадку маємо новий прецедент в історії Церкви – Папа у найтіснішому з’єднанні з усіма єпископами світу вкаже Церкві нові шляхи у здійсненні послання Церкви – Євангелізації. Тим-то синодальний документ стане практично соборовим.

 

о.Орест-Дмитро Вільчинський