//

Православна та католицька молодь разом шукають загальну етичну платформу

25 червня в Білорусії розпочав роботу Літній богословський інститут-2012. Це 13-та за рахунком Міжнародна наукова конференція з актуальних питань сучасної теологічної освіти. Ніколи за час її існування учасників не вибирали згідно конфесійної приналежності - слухачами були як православні, так і католики, а навіть ті, хто тільки почав знайомитися з християнською релігією в теорії та на практиці. Але вперше в цьому році ЛБІ має міжконфесійний характер концептуально, повідомив керівник відділу катехизації Мінської єпархії і незмінний викладач конференції отець Олександр Шімбалев.

 

"Міжконфесійний діалог і повинен бути діалогом. Люди повинні зустрічатися і розмовляти. Повинні бачити один одного і спілкуватися в цій високо інтелектуальній установі. Не просто на побутовому рівні, де ми і так зустрічаємося з представниками різних релігій. Ми запрошуємо викладачів, які є освіченими людьми, і слухачів, які також хочуть більше знати про теологію. Завжди йде дуже-дуже цікава розмова. Треба щоб був справжній науковий діалог ".

 

Характер конференції і визначив її склад - рівно на половину слухачі та викладачі - православні і католики. Тема звучить так - "Християнська сучасна етика в сьогоднішньому світі на платформі православно-католицького діалогу". Спектр тем дуже широкий - "Наука і релігія", "Історія та принципи святості», «Богослов'я культури". А також курс з психології, присвячений роботі з людьми, які живуть поруч із залежними від алкоголю та наркотиків, їх називають ще співзалежними - це може знадобитися в ході пастирської роботи та парафіяльного консультування, зазначив отець Олександр Шімбалев.

 

"До нас приїдуть історики з БДУ, педагоги різних напрямів, кореспонденти, представники мас-медіа. З боку католицької церкви - слухачі Катехитичного коледжу в Барановичах. Все це люди, які стикаються з богословськими питаннями в своєму житті дуже часто і тому хочуть розширити свої знання. Можна подружитися і після конференції продовжувати інтелектуальні розмови та дружбу ".


Два тижні цікавих лекцій далеко від міського шуму. Тиша курортної зони Нароч, де оселилися учасники конференції, буде тільки сприяти тому, щоб краще почути один одного і побачити перш за все спочатку людину, а потім уже представника якоїсь конфесії.

 

За матеріалами radiovaticana.org