//

Відтепер кожної останньої неділі місяця в храмах Львівської Архиєпархії благословлятимуть дітей

Від тепер у всіх храмах Львівської Архиєпархії кожної останньої неділі місяця після Божественної Літургії буде проводитися молитва над дітьми – Чин благословення дітей. З таким дорученням звернувся до всіх пресвітерів у Львівській Архиєпархії Архиєпископ і Митрополит Ігор Возьняк.


«Така молитовна практика має великий позитив у поодиноких парафіяльних спільнотах, де самі священики впровадили такого роду моління над дітьми, – батьки відмовляються від усіляких «шаманств»: скидання вроків, ворожбитства, червоних ниток, шпильок, викачування яєць, застосування іншого роду забобонів щодо дітей, поручаючи своїх дітей лишень опіці Божій через молитви, помазання освяченим єлеєм, окроплення свяченою водою», – пише у зверненні Митрополит Львівський.


Порядок молитов:


- В останню неділю місяця священик після Божественної Літургії виголошує коротку (до 5 хв.) науку для присутніх молільників про шкідливість застосування всіляких нехристиянських практик;
- Відтак священик виходить на солею, прикликає до себе якнайближче усіх присутніх у храмі дітей;
- Промовляє молитви згідно поданого Чину;
- Окроплює свяченою водою;
- Помазує дітей єлеєм.

 

ЧИН БЛАГОСЛОВЕННЯ ДІТЕЙ


Ієрей, одягнений в єпитрахиль, починає за звичаєм:
Благословен Бог наш завжди, нині і повсякчас, і на віки віків.


Лик: Амінь.


Ієрей: Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.


Лик: Царю Небесний, Утішителю, Душе істини, що всюди єси і все наповняєш‚ Скарбе добра і життя Подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, Благий, душі наші.
Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас (3).
Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.
Пресвята Тройце, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владико, прости беззаконня наші; Святий, зглянься і зціли немочі наші імені Твого ради.
Господи, помилуй (3).
Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.
Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє; нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.


Ієрей: Бо Твоє є Царство, і сила, і слава‚ Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки віків.


Лик: Амінь.


Ієрей: Господу помолімся.


Лик: Господи помилуй.


Ієрей: Господи Ісусе Христе, що обіймав малих дітей, принесених і приведених до Тебе, і благословляв їх, мовлячи: Пустіть дітей, хай приходять до мене, не забороняйте їм, бо таких є Царство Небесне, й ангели їхні бачать завжди лице Отця мого. Молимось до Тебе: споглянь на смирення оцих малих рабів Твоїх і на благоговіння батьків їхніх, і з милості своєї благослови їх через моє служіння, щоб у благодаті Твоїй і в Твоєму милосерді вони зростали, Тебе боялися, Тебе любили, веління Твої і своїх батьків зберігали і бажаної пристані досягли.
Бо Ти благий і чоловіколюбець Бог єси, і Тобі славу возсилаємо з безначальним твоїм Отцем і пресвятим, і благим, і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.


Лик: Амінь.


Ієрей: Господу помолімся.


Лик: Господи помилуй.


Ієрей: Боже Вседержителю, молимось до Тебе, щоб дітям цим, задля яких прибігаємо до Твоєї благости, зіслав Ти благословення † силою Духа Святого, серця їхні утвердив, життя освятив, чистотою прикрасив, чуття їхні у добрих вчинках зберіг, блаженство подав, миром огородив, здоров’я дарував, милосердя прищепив і від усякого диявольського і людського насильства захоронив, і врешті привів до райського спокою.
Бо Ти єси Бог наш, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.


Лик: Амінь.

 

Ієрей окроплює їх свяченою водою, та помазує освяченим єлеєм, і мовить:


Благословення Господнє на вас, того благодаттю і чоловіколюбієм, завжди, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.