//

«Бог-Родина-Україна» – конференція в м.Івано-Франківську

15 червня 2012 р. Б. на базі Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника відбулася конференція на тему: «Бог-Родина-Україна». Даний захід відбувся за сприяння Івано-Франківської митрополії УГКЦ, Комісії у справах родини Івано-Франківської Архиєпархії УГКЦ, Івано-Франківської Теологічної Академії УГКЦ, Головного управління у справах сім’ї, молоді та спорту Івано-Франківської ОДА, Івано-Франківської ОО ВУТ «Просвіта» ім. Тараса Шевченка, Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, Івано-Франківського національного медичного університету. Робота конференції проходила у формі пленарного і секційних засідань. Розпочалася вона з молитви, яку провів Преосвященний Владика, д-р Софрон Мудрий, ЧСВВ - Ректор Івано-Франківської Теологічної Академії, єпископ-емерит Івано-Франківської Архиєпархії УГКЦ.

 

У своєму привітальному слові прот. д-р Богдан Тимчишин – голова Комісії у справах родини УГКЦ, який вперше з робочим візитом як голова Комісії після свого призначення відвідав Івано-Франківську Архиєпархію УГКЦ, сказав: «важливо на даний час переосмислити цінності життя, важливо переосмислити роль сім’ї в сучасному світі, важливо повернутися до первозадуму Творця коли та для чого Він її сотворив». Не оминув доповідач також нещодавньої своєї робочої поїздки до Мілана, Італія на всесвітню зустріч родин зі Святішим Отцем Бенедиктом VI. Цитуючи Святішого Отця отець доктор сказав: «Покликання сім’ї не є легким, але саме сім’я може перемінити світ». Розпочав пленарне засідання Преосвященний Владика Софрон Мудрий з доповіді на тему: «Задум Божий про подружжя». У своїй доповіді владика між іншим сказав: «Християнське Об’явлення знає два окремі способи здійснення покликання людської особи до любові, тобто подружжя і дівоцтво. Одно і друге, у властивій собі формі є конкретним виявленням найбільшої істини людини – «бути на образ і подобу Божу». Підсумовуючи свою доповідь Владика сказав: «Спілкування між Богом і людьми має своє остаточне здійснення в Ісусі Христі, у тому Нареченому, Який любить і віддається людству, об’єднуючи Його із собою як тіло. Це об’явлення сягає своєї повноти в тому дарі любові, яку Боже Слово виявляє людству, приймаючи людську природу, і в тій жертві Ісуса Христа за свою Наречену Церкву. Отак подружжя хрещених стає символом нового і вічного завіту, який народився у Христовій крові. Дух Святий, що Його зсилає Господь, дає нове серце і робить чоловіка і жінку здатними любитися так, як Христос нас полюбив. Подружня любов осягає ту повноту, до якої внутрішньо спрямовується, яка є властивим і специфічним способом участі і покликання подругів до життя у Христовій любові». Наступним доповідачем була завідувач кафедри соціальної психології ПНУ, доктор психологічних наук, професор Олена Альбертівна Ліщинська на тему: «Родина як осередок етнічного самовідтворення, формування національної самосвідомості українця».

 

У своїй доповіді доповідач звернула особливу увагу на сім’ю як: «…єдине місце, де людина набуває власне людських рис...». Продовжуючи свою доповідь професор сказала: «людина народжується з індивідуальним потенціалом життєвих сил. Її сутність формується в процесах взаємодії, взаємозв’язків та взаємозалежностей з напруженістю психологічних польових структур людських спільнот. Першою психічною польовою структурою з якою взаємодіє людина є соціально-психологічний клімат сім’ї. Механізм дії сім’ї забезпечує роботу двотактної схеми: безумовна любов матері стимулює польові якості психіки дитини і відчуття захищеності, а умовна любов батька – індивідуальне самоствердження, здатність до напруження і відчуття спрямованості. Перебування дитини в силовому полі батьківської любові дає їй змогу виробити здатність до управління своїм потенціалом через перемикання властивостей поля та індивідуальної психіки. Так відбувається «гартування» характеру дитини в сім’ї, що сприяє формуванню витримки та емоційної стабільності людини в дорослому житті. Так поступово формується мотиваційно-динамічний каркас особистості».

 

Черговим доповідачем була завідувач кафедри акушерства та гінекології № 1 ІФНМУ, доктор медичних наук, професор Наталя Іванівна Геник на тему: «Покращення репродуктивного здоров’я та демографічні перспективи України: реалії та надії». У своєму слові доповідач сказала: «Залишити після себе нащадків та добру пам’ять – природне бажання кожної людини. Різні причини спонукають людей до народження дитини, і таким чином зберігається наступність поколінь і життя на Землі. В історії людства відмічені випадки вимирання народів, зникнення їх держав. Тому регулювання співвідношення народжуваності та смертності населення є питанням національної безпеки». Продовжуючи свою тему професор звернула увагу на програму «Безпечне материнство» в основу якої лягають принципи: «людське життя безцінне; Безпечне материнство – це право людини; всі жінки повинні мати доступ до невідкладної акушерської допомоги; на всіх пологах повинен бути присутній добре кваліфікований персонал». Як аргумент важливості даної програми професор навела статистику: 1600 матерів помирає в світі щодня і, відповідно, більше 500 000 помирає щорічно; кожну хвилину одна жінка помирає від ускладнень, пов’язаних з вагітністю; щорічно 8 млн. жінок страждає від ускладнень, пов’язаних з вагітністю; мільйон жінок страждає від інвалідності, яка сталася внаслідок ускладнень, пов’язаних з вагітністю. Завершила свій виступ доповідач словами Генерального директора ВООЗ, д-ра ЧИ Чон-вук: «Батьківство і материнство приносять з собою сильне бажання бачити своїх дітей щасливими і здоровими. Це є однією з небагатьох констант життя в усіх частинах світу». Далі конференція продовжилась у формі секційних засідань на яких були представлені доповіді: Секція теології: - Соціально-психологічні чинники подружніх конфліктів; - Ефективне спілкування в сім’ї; - Від «екології сім’ї» до «екології довкілля»; - Виклики співузалежнення для сім’ї; - Наслідки заробітчанства - суспільний виклик сучасній українській родині; - Основні елементи духовного зцілення від постабортного синдрому. Секція просвіти: - Громадянське суспільство і родина; - «Просвіта» як організаційне ядро реалізації програми «Нова українська родина».

 

Секція психології та педагогіки: - Сучасні соціокультурні контексти стосунків батьків і дітей; - Сучасні підходи до психологічної допомоги сім’ї; - Соціо-психологічні обґрунтування традиційних сімейних цінностей українців. Секція акушерства та гінекології: - Забезпечення оптимального медичного супроводу вагітності і пологів; - Роль пренатального скринінгу на сучасному етапі; - Планування сім’ї як фактор збереження репродуктивного здоров’я; - «Школа відповідального батьківства» - профілактика ускладнень вагітності і пологів; - Профілактика гінекологічних захворювань у підлітків. На завершення конференції, Дмитро Васильович Захарук, керівник секції "Нова українська родина" Івано-Франківського 00 ВУТ «Просвіта» ім.. Тараса Шевченка, депутат Верховної ради першого демократичного скликання, привітав всіх присутніх на конференції медиків з їхнім професійним святом та висловив щиру подяку за їх роботу над програмою «нова українська родина» та, зокрема, сказав: «що все це свідчить про те, що правильно є, що ми всі разом зібралися і нам треба зробити наступний крок - створити інститут родини, де би працювали комплексно всі, де би працювали: медицина, педагогіка, де би працювало духовенство, де би працювали психологи, де би працювала громада».

 

Джерело: rodunaugcc.com